2.didim Turizm Yatırım Zirvesi Yapıldı

Didim Turizm Yatırım Zirvesi, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş'un katılımıyla Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezi'nde başladı.

2.didim Turizm Yatırım Zirvesi Yapıldı
Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleşen zirvenin bu yıl ikincisi de Didim Ticaret Odası ana sponsorluğunda gerçekleştirilmeye başlandı. Zirveye, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, İlçe Kaymakamı Ali Katırcı, TUIAG Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Cemal Tekkanat, Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver, DİTAB Başkanı Salih Bankoğlu ve çok sayıda turizmci katıldı.
YATIRIMCININ AYAĞINA GİDİLMELİ
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş yaptığı konuşmada, toplantının Didim'de yapılmasının yararlı olduğunu ancak yatırımcıları ilçeye çekmek için, yatırım yapacak insanlara ulaşmanın daha yararlı olacağını kaydetti. Coş, "Yatırımcıları Didim'e çekmek için, onlara gitmek gerekli. Sunumları onlara yapmak lazım.Didim'in elbette çözülen sorunları var, çözülemeyen sorunları var. Giderek betonlaşma sorunu var. Şimdiden önlem alınmalı. Bir turizm ilçesi olarak bütün yerleşim yerlerinde, imar düzenlemelerine dikkat etmeli. Rantçı bir yaklaşımdan kaçınmalıyız. Aksi takdirde otopark sorununu bile çözemeyen bir turizm kenti olmak kaçınılmaz olur. Kuşadası'nın ve Didim'in karşı karşıya kaldığı ikinci konut sıkıntısı var. Didim'in avantajı ise yatırım arsalarının olması. Ot bedelini bazı arkadaşlarımız takmış durumda, bu çözülemeyecek bir sorun değil. Bütün kurumlar üzerine düşeni yapmalı, herkes taşın altına elini koymalı. Didim için yapılacak ne varsa biz bütün kurumlarla işbirliği yapmaya hazırız. İlde çözülecek sorunları da, bakanlık bazında çözülecek sorunları da aşarız" dedi.
İlçe Kaymakamı Ali Katırcı ise, Didim'in 1991 yılında ilçe olduğunu hatırlatarak, yapılan çalışmalarla kurumlar arası işbirliğini yeni yeni oluştuğunu ifade etti. Bu birlikteliği bir ilerleme olarak değerlendiren Katırcı; "Kültür ve Turizm bakanlığımız bu yıl içerisinde 13 kurumun imzasını taşıyan bir öneri plan götürdük. Bu planların 3 parselinde bakanlığımız imar çalışması yaparak ihale aşamasına getirdi. Yerel yatırımcıların da içinde yer alabileceği şekilde bir teklifti. Planlama alanlarında daha büyük ölçekli, istihdama açılacak bir planlama tabiî ki isteğimiz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Valiliğimiz ve turizmcilerimizle hep birlikte Didim'i bir marka haline getirebileceğimize inanıyorum" dedi.
TUIAG Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner, dünyada değişen müşteri portföyünün hiç olmadığı kadar yaşlandığını çok büyük tesislerin bu nedenle tercih listelerinden çıkmaya başladığını, küçük otellere sahip çıkılmasının ilçe turizminin sağlıklı gelişimine önemli katkılar sunacağını vurguladı.
Yatırımı çok büyük oteller olarak düşünmenin doğru olmadığını savunan Baraner; "Dünya gerçekten ticarette inanılmaz bir hızla değişti. Yeni bir görünüm kazandı. Burada küçücük bir diskotek de işletseniz dünyaya bakmanız gerekiyor. Turizmi artık bütün dünya önemsiyor. Artık ülkeler turizm için yatırımcı ve müşteri peşinde. Mutlaka bir ayın 3 iş gününü turizme ayırıyorlar. Ciddi projeleri masalarında kurumsal takibini yapıyorlar. Avrupa ülkeleri turizmi kalkındırmak üzere 14 milyar avroluk hibe paralar dağıtacaklar. Çevre düzenlemeleri, sosyal tesisler için atağa geçecekler" dedi.
Türkiye'nin 2010 yılında milyonlarca insanın memnuniyetini kazandığını ancak bundan sonraki yıllarda bu memnuniyetin devam etmesi için ciddi atılımların yapılması, siyaset dışı tutumların sergilenmesi gerektiğini kaydeden Hüseyin Baraner; "Devletin gölgesinin olmadığı yere yatırımcı gelmiyor. Başbakanı davet edin, yatırımcılarla bir araya getirin. Bakın o zaman buraya nasıl yatırım yağıyor. Ege sahilleri yatırımcıların en çok rağbet edeceği, dünyanın tam ortasında tek yer. Belki hemen olmayacak ama 4-5 yıldan sonra yatırımcılar kendileri gelecekler" dedi.
Araştırmalara göre Avrupa toplumunun hiç olmadığı kadar yaşlandığını, hiçbir çağda bu kadar varlıklı yaşlanan müşterinin olmadığını belirten Baraner, bu müşterilerin büyük otelleri artık tercih etmediğini turizmin otel yatırımı anlamına gelmediğini yapılacak 20 km'lik güzel bir yürüyüş yolunun 100 bin civarında turisti çekebileceğini kaydetti.