Van'da 'Bediüzzaman Sergisi' açıldı

Bediüzzaman Said Nursî'nin 1926 ile 1960 yılları arasında Barla, Emirdağ ve Kastamonu yıllarını kapsayan sergi Van'da açıldı. Açılışa, Said Nursî'nin

Bediüzzaman Said Nursî'nin 1926 ile 1960 yılları arasında Barla, Emirdağ ve Kastamonu yıllarını kapsayan sergi Van'da açıldı. Açılışa, Said Nursî'nin talebelerinden Mehmet Fırıncı ile Abdulkadir Badıllı da katıldı.

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı, Barla Platformu ve Van Nur Platformu'nun ortaklaşa düzenlediği sergide, Risale-i Nur külliyatının yazarı Bediüzzaman Said Nursî ile yakın talebelerinin hayatlarına ait önemli belge ve hatıralar yer alıyor.

Risale-i Nur'un doğuş ve neşir yıllarının anlatıldığı 'Bediüzzaman Sergisi'nin açılışında konuşan Barla Platformu Koordinatörü Said Yüce, bundan yaklaşık bir asır önce Bediüzzaman Said-i Nursî'nin Medresetü'z Zehra Üniversitesi projesinin temelini Van'da attığını söyledi.

Birinci Dünya Savaşı ve diğer başka sebeplerle projenin tamamlanmadığını anlatan Yüce, "Daha doğrusu proje değil, üniversite binası tamamlanamadı. Proje daha büyük ölçekte hayata geçti. Bediüzzaman'ın ideali bir üniversitenin duvarları arasına sığmayacak kadar büyük bir projeydi. Bugün dünyanın dört bir köşesinde, her yaştan ve her milleten kadınlı, erkekli milyonlarca insan Risale-i Nur külliyatının binlerce sayfasında kainat kitabını okuyor." dedi.

Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden Mehmet Fırıncı da 19. asırda İslam medeniyeti projesinin Van'da çizildiğini belirtti. Fırıncı, bundan sonra İslam dünyasının bu proje doğrultusunda gitmesi halinde saadete ulaşacağını kaydetti.

Said Nursi'nin talebelerinden Abdulkadir Badıllı ise 15 yıl boyunca Van'da kalan Bediüzzaman için bu dönemin büyük önem taşıdığını belirtti. Badıllı, "Bu süre zarfında iki kez İstanbul'a gitti. 1924 ile 1926 yılları arasında Erek Dağı'nda kaldığı zamanda Şeyh Sait hadisesi çıkıyor. Bu hadiseden sonra bir çok alim yurt dışına çıktı. Bazıları sürgüne gönderildi. Üstada, İran'a gitmesi için teklifte bulunanlar oldu. Ancak kendisi İran'a gitmek yerine Anadolu'da kalarak sıkıntılarla baş etmeyi tercih etti. İran'a gitseydi Risale-i Nurlar olmazdı." şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra, serginin açılışını İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Bediüzzaman Said Nursi'nin talebeleri Mehmet Fırıncı, Abdulkadir Badıllı, Barla Koordinatörü Said Yüce birlikte yaptı. Ziyaretçiler, 1 hafta boyunca sergiyi gezebilecek.