Kayıtlar MİT'çi Eymür'ü de şaşırttı

Avcı'da bulunduğu öne sürülen kasetlerde dinleme kayıtları olan eski MİT mensubu Mehmet Eymür ve Ahmet Özal şikâyetçi oldu. Eymür dinlenenler arasında kendisini şaşırtan isimler olduğunu ifade etti

Avcı'da bulunduğu öne sürülen kasetlerde dinleme kayıtları olan eski MİT mensubu Mehmet Eymür ve Ahmet Özal şikâyetçi oldu. Eymür dinlenenler arasında kendisini şaşırtan isimler olduğunu ifade etti


İSTANBUL - Yasadışı Devrimci Karargah soruşturması kapsamında ‘terör örgütüne yardım ve yataklık’ suçundan tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’ndeki eski makam odasında bulunduğu iddia edilen 24 kaset içerisinde, kendi ses kaydının da bulunmasıyla ilgili eski MİT eski Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür ve eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal ‘mağdur’ sıfatıyla ifade verdi. Eymür de Avcı’da ‘şikâyetçi’ olduklarını bildirdi.

Devrimci Karargah soruşturmasında tutuklanan Avcı’nın 28 Eylül’de Eskişehir’deki makamında yapılan aramalarda 24 kaset bulunmuştu. Bu kasetlerin 1995 - 1998 arasında yapılan bazı telefon konuşmalarını içerdiği anlaşıldı. Devam eden soruşturma kapsamında dün de eski eski MİT eski Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür ve eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal dün Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelerek ‘mağdur’ sıfatıyla savcı Kadir Altınışık’a ifade verdi.

Eymür şikâyetçi oldu
Eymür, çıkışta, kendisine ait ses kayıtlarının 1998 yılına ait olduğunu belirterek, “Şikâyetçi oldum” dedi. Kayıtlarda özel görüşmelerinde olduğunu belirten Eymür, bir gazetecinin, “Avcı, ‘Görevimden 28 gün önce ayrıldım. Ben de kaset yok’ demişti. Görevden ayrıldıktan sonra birileri o kasetleri koymuş olabilir mi?” sorusunu “Onu bilemiyorum. Benim işim değil” diye yanıtladı. Avcı ile aralarındaki gerginlik olduğu hatırlatılan Eymür, “Barıştık biz onunla” dedi. Eymür, “Bu kayıtlar neden yapılmıştır sizce?” sorusuna karşılık, “Eski kayıtlar, o zaman zaten bunların davası da olmuştu” diye konuştu. “Kimlerle konuşuyorsunuz?” sorusuna ise Eymür, “Emniyet müdürleri bile var” diye yanıt verdi. “Sizi de şaşırtan isimler var mı?” diye sorulan Eymür, “Evet. Var, var” dedi.

Yaklaşık bir buçuk saat adliyede kalan Özal da çıkışta soruları yanıtladı. Kayıtları dinlediğini belirten Özal şunları söyledi:

“Bir çoğu saçma sapan dinlemeler. İçinde konu olmadığı için doğru dürüst hatırlayamadım bile. Yurtdışından Almanya’dan konuştuğum bir arkadaşım var. Siyasi konuşmalar ağırlıklı. Dinlemeler uzun yılları kapsayan dinlemeler. 1990’ların sonundan itibaren... Şuradan hatırlıyorum, benim siyasete girmeye çalıştığım yıllar. Yani parti kurma çalışmaları yaptığım yıllara ait. Hatırladığım en ilginç konuşma benim BBP’nin merhum lideri Yazıcıoğlu’nun ismini hatırlayamadığım bir arkadaşıyla yaptığım konuşmaydı. İsmi hatırlayamadım, bana söylenilen orada rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun, Hacettepe’de kaybolan babama ait kanla ilgili Meclise soruşturma önergesiyle ilgili girişimde bulunacağını söylediği bir konuşma. Onun dışında çok kayda değer bir şey yok. ”

‘Dinlendiğimi bilmiyordum’
Dinlendiğine dair bilgisi olup olmadığı sorulan Özal, “Hayır, herhangi bir bilgi gelmemişti. Şimdi öğrendim” dedi. Dinlemeleri Avcı’nın mı yaptırdığı sorulan Özal, “Kimin yaptırdığını bilmiyorum. Avcı’nın arşivinden çıktığını söylediler” dedi. Avcı’yı tanıyıp tanımadığı sorusu yöneltilen Özal şunları söyledi: “Avcı ile tanışmıyorum, yüz yüze hiç konuşmadım. Bir defa bir telefon görüşmesi oldu aramızda. Bir buçuk sene önce Edirne Emniyet Müdürü’yken beni Edirne’ye aldırmıştı. Hatta o konu Perşembe günü internete düştü. Akşamüstü Avcı’yı aradım. ‘Benimle ilgili bir şey varsa geleyim’ dedim. ‘Efendim gerek yok, pazartesi salı uğrarsınız’ dedi. ‘Sizinle ilgili bir şey değil belki bilginize başvuracağız’ dedi... Beraat ettik zaten. Ne zaman bir şey yapmaya kalksam siyasi olarak başıma bir şeyler geliyor.” (Radikal)