Türkiye ormanları sertifikalı oluyor

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ormanların sertifikalı hale geleceğini belirterek, "Birkaç ay içerisinde Bolu Aladağ'daki şefliğimiz de Türkiye'de i

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ormanların sertifikalı hale geleceğini belirterek, "Birkaç ay içerisinde Bolu Aladağ'daki şefliğimiz de Türkiye'de ilk defa sertifikalı orman olacak." dedi. Kahveci, Orman İdare Konseyi (FSC) sertifikasını alan orman ürünlerin artık Orta Avrupa'ya gireceğini söyledi.

Kahveci, Bolu Aladağ Orman İşletme Şefliği'nde yürütülen "FSC Orman Yönetimi Sertifikasyon Çalışmaları" hakkında bilgilendirme ve bu doğrultuda verilen "Ormancılıkta Motorlu Testere Kullanımı, Üretim Teknikleri ve İş Güvenliği" eğitimi alan orman köylülerine sertifika dağıtım törenine katıldı.

Orman Genel Müdürü Kahveci, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ormanlarının dünyanın en yüksek standartlarında, doğayı tahrip etmeden koruduklarını kaydetti. Kahveci, bunu yaparken köylüsüyle, idaresiyle, yönetimiyle tam bir uyum içerisinde doğayı tahrip etmeden ormanları sürdürülebilir şekilde dünya standartlarında, Avrupa standartlarında işlettiklerini ifade etti. Önümüzdeki süreçte orman ürünlerini Avrupa'ya ihraç etmek için FSC damgası sorulacağını hatırlatan Kahveci, ürünleri FSC sertifikalı yapmak için çalışma başlattıklarını anlattı.

Kahveci, şöyle devam etti: "Gittik FSC yetkilileriyle Avrupa'da görüştük. Ben görüştüm. Onlara biz, 'Türkiye ormanlarına dünya standartlarının daha üzerinde işletiyoruz. Artık bizde sertifika istiyoruz, gelin bizi görün. Bizim ormanlarımızı görün. Bizim ormancılık tekniklerimizi görün. Bize bu sefer sertifikayı verin.' dedik. Şu anda bu süreci başlattık. Bunun da en güzel örneğini, en hızlı şekilde sonuç alabileceğimiz, alt yapı itibariyle her şeye hazır olan Aladağ'dan başladık. Burada Bolu'yu öncü olarak seçtik. Bir noktaya geldik. Birkaç ay içerisinde Bolu Aladağ'daki şefliğimiz de Türkiye'de ilk defa sertifikalı orman olacak."

Kahveci, Afrika ormanlarından bir ahşap geldiği zaman dünyada 'Afrika ormanları bitiyor. İklim değişikliğinde en önemli nedenlerinden bir tanesi ormansızlaşma devam ediyor. Onun içinde biz gelişi güzel kaçak, tekniğine uymadan çekilmiş olan orman ürünlerini protesto ediyoruz.' diyorlar.' diye konuşulduğunu aktardı.

"AVRUPA ARTIK ORMAN ÜRÜNÜNÜN NEREDEN GELDİĞİNE BAKIYOR"

Türkiye'de bir ürün alınırken TSE damgasına bakıldığına vurgu yapan Kahveci, şunları kaydetti: "Aladağ odunu Avrupa'da FSC damgasıyla gidecek. Birçok ürünü artık orta Avrupa almıyor. Ürünün nasıl üretildiğine bakıyor. Nereden geldiğine bakıyor. Özellikle ahşap ürünlerde."

Osman Kahveci, özellikle mobilya sektöründe FSC damgasına dikkat edildiğini belirterek, "Türkiye'de mobilya sektörü çok hızlı bir gelişim gösterdi. Bugün Avrupa'ya en önemli ihracatlarımızdan biri de mobilya. Ama oradaki insanlar mobilyanın kenarına bakıyorlar. FSC damgası var mı? Onun için biz artık ormanlarımızı Avrupa standartlarında uluslararası kriterlere uygun işleteceğiz. Ve buradan ürünlerimizi Avrupa pazarlarına göndereceğiz demektir. Orta Avrupa artık beş kuruş fazla verip FSC damgalı orman ürünleri almaya başladı." diye konuştu.

Kahveci, FSC damgalı ürünlerin artık Orta Avrupa'ya gireceğinin altını çizdi. Kahveci, şöyle devam etti: "FSC ile birlikte orman ürünlerimiz artık Orta Avrupa'ya da girecek. Artık biz güneye başka ülkeleri değil ormancılıkta özellikle ahşap ürünlerine orta Avrupa piyasasına girmek istiyoruz. Artık Frankfurt'ta, Berlin'de, Münih'te Aladağ'ın sarıçamı köknarı da olacak."

Kahveci, sertifikada eğitimin önemine dikkat çekerek, "Burada bilinçli olarak ağaç kesilmiştir, doğayı tahrip edilmeden işlenmiştir ama bunu yaparken burada çalışan işçilerimiz de başta iş güvenliği açısından her yönüyle eğitilmişlerdir. Ormanımız sertifikalı ama orada ağaç keserken, iş yaparken işçimizin elinde eldiveni yoksa başında kaskı yoksa kesim motorunu iyi kullanmıyorsa ve kendini bir şekilde yaralıyorsa o orman sertifikasını kaybeder. O zaman demek ki temel başlık burada bu işi yapacak kişilerin eğitilmesi. Arkadaşlarımız, üniversite de çalışan hocalarımızla birlikte, burada çalışan işçilerimizin gerek kullanım açısından, gereke donanım açısından, gerek kullanacakları makine açısından eğitilmeleriyle birlikte hem doğayı tahrip etmeyecekleri, hem de kendilerinin zarar görmeyecekleri eğitim ve donanımla bu işi yapacaklar." ifadelerini kullandı.

Orman Genel Müdürü Kahveci, ormanları koruma ve kullanma dengesi içerisinde işletmenin maharet olduğunu ifade etti. Kahveci, ilk zamanlarda kesilen ormanların biteceği yönünde bir endişenin olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: "İlk zamanlar 30–40 yıl önce, 'Buradan bu kadar ağaç kesiliyor, ormanlar bitecek' dendi. Benim memleketimde de bunu söylediler. Ama gördüğümüz gibi dengeyi iyi kullanırsak ormanlar asla bitmez. O kendi kendilerini yenileme süreci içerisinde bir yandan birçok hizmeti bize verirken bir miktarda üretilen mal ve hizmetle sanayi ve insanoğlunun olmazsa olmaz birçok ihtiyacını da ormanlarda karşılıyoruz."

"ORMANCILIKTA LİDERLİK POZİSYONUNA SOYUNDUK"

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ormancılıkta gerek Balkanlarda, gerek Orta Avrupa'da, gerek Kuzey Avrupa'da, gerek güneyde ve Türkî cumhuriyetlerde liderlik pozisyonuna soyunduğunun altını çizdi.

Kahveci, geçen hafta Orta Doğu ülkelerinden 8 tane genel müdürle İstanbul'da toplantı yaptıklarını belirterek, "Bir iki tane genel müdürlük şuanda misafirimiz. Balkan ormancılığından tutunda Türkî cumhuriyetlere kadar birçok alanda sanki ülkemizin dış politikası gibi ormancılık dış politikası uyguluyoruz. Balkanlar bizim liderliğimizde bir araya geliyor. Türkî cumhuriyetlerinde ormancılar birliğini kuruyoruz. Ortadoğu'daki Fas, Cezayir, Tunus, Suriye, İran, Irak olmak üzere o bölgelerde ormancılıkta liderlik yapıyoruz. Şu anda Suriye ormancıları Türkiye'de onlara eğitim veriyoruz. Suriye ormanlarının tamamını planlıyoruz. Kurduğumuz dünyada örnek yangın yönetim sistemleriyle, Portekiz ve Fransız uzmanları Türkiye'deki yangın yönetim sistemlerini inceliyor." dedi.

Bolu İl Kültür Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya, Bolu Valisi İbrahim Öztürk, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli ve sertifika alanlar katıldı. Kahveci, törende eğitimini tamamlayan bir kişiye de sertifikasını verdi.