HSYK'da toplu istifa depremi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Kurul'un 17 Ağustos 2010 tarihinden beri fiilen çalıştırılmadığını ifade ederek, kendisi ile birlikte 7 üyenin istifa ettiklerini açıkladı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Kurul'un 17 Ağustos 2010 tarihinden beri fiilen çalıştırılmadığını ifade ederek, kendisi ile birlikte 7 üyenin istifa ettiklerini açıkladı. HSYK Başkanvekili Özbek, istifayla ilgili düzenlediği basın toplantısında çok sertti.

Kadir Özbek'in konuşmasından önemli başlıklar şöyle:

- HSYK hiçbir art niyeti olmadan görev yapmak amacını ısrarla ortaya koymasına rağmen, 17 Ağustos'tan bu yana çalıştırılmamaktadır.

- Bakanlık son olarak yeni oluşum tamamlanıncaya kadar gündem yapılmayacağını resmen bildirmiştir. Bu süre içinde HSYK hala yürürlükte olan kanundan kaynaklanan ve birçoğu ivedi olan hiçbir görevini yapamadığı gibi bakanlığın da işleyiş hakkında bilgisi olmadığı görülmüştür.

- Gündemi belli olmayan, çalıştırılmayan bir yapı içinde daha fazla kalmanın bir yarar sağlamayacağı görüşü ile ben, Suna Türkoğlu, Musa Tekin, Orhan Cem Erbük, Fatma Anıl Genç, Hatice Ceyda Keyman ve Ayşe Albayrak Doğan görevimizden ayrılıyoruz.

"Bugüne kadar niye bekledik?"

- Bugüne kadar neye beklediğimizi sorarsanız, 17 Ağustos 2010 tarihinde yaz kararnamesi ile ilgili görüşmelerin kesilmesinden itibaren hiçbir karar alamadık. Ama yine de görevimize devam etmeye çalıştık. Ayrılmamızın en önemli gerekçesi budur.

- Daha fazla bekleyip 17 Ekim'deki seçimden sonraki ayrılmanın yanlış değerlendirmelere sebep olmamasından dolayı şimdi ayrılma kararı aldık. Ayrılışımız münferittir. Hepimiz bunu uygun gördük.

- Yargıya karşı sistemli bir yıpratma kampanyası söz konusu. İnsanların iradelerinin fesata uğratıldığı biçimde bir yıpratma kampanyası sonunda belli bir noktaya geldik.

- Anayasa değişikliği yapıldı. Referandum sürecinde halk oyuyla kararlaştırılmış olduğuna göre daha fazla bir şey söylenemez. Bugüne kadarki endişelerimizin gerçekleştiğinin en önemli kanıtıdır.

Kadir Özbek, bir gazetecinin "Yargıtay başkanlığına aday olacak mısınız?" şeklindeki sorusuna ise "Buna şu anda yanıt verecek durumda değilim. bugünkü toplantımızın amacı bellidir" dedi.

Haber devam edecek...

Kurulun seçilmiş üyeleri ve Özbek, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını değiştiren Anayasa değişikliğine karşı çıkmışlar; değişikliğin yargı bağımsızlığını zedeleyeceğini söylemişlerdi.

Üyeler hem bu konuda hem de kurulda krize dönen atamalarda hükümetle karşı karşıya gelmişlerdi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üye seçimi için kesin aday listeleri belli olmuş, liste Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Erdoğan: "Bizimle ilgili değil"

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, HSYK'da bazı üyelerin görevlerinden ayrılacak olmasıyla ilgili, "Bizimle ilgili bir konu değil. Yasal mevzuat içinde süreç işler" dedi.