Çin'de ürettiği halıyı Çinlilere satacak

Gaziantep merkezli Merinos Halı, Rusya'nın ardından Çin'e de fabrika kuracak. Şirket, iki yıl önce Rusya'nın Rustov şehrinde halı fabrikası açmıştı. İ

Gaziantep merkezli Merinos Halı, Rusya'nın ardından Çin'e de fabrika kuracak. Şirket, iki yıl önce Rusya'nın Rustov şehrinde halı fabrikası açmıştı. İkinci entegre halı fabrikasını Çin'e kurmaya hazırlanan Merinos, bunun için gelecek yıl altyapı ve fizibilite çalışmasına başlayacaklarını belirtti.

Altyapı çalışmasını 2011 yılında hızlandıracaklarını kaydeden Merinos Halı Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Erdemoğlu, Çin'de makine halısı ve iplik konusunda çok büyük bir pazar olduğunu, bunun için de Çin pazarına yönelik bir yatırım projelerinin bulunduğunu dile getirdi. Çin'in yüzde 9-11 büyüdüğünü belirten Erdemoğlu, 1,3 milyar kişinin yaşadığı ülkede kişi başına milli gelirin, 50 dolardan 500 dolara çıktığı zaman, ülke insanının önemli harcamalar yapacağını aktardı. Erdemoğlu, "Biz buna yatırım yapacağız. Bunu keşfetmek için çok fazla uyanık, akıllı olmaya gerek yok. Dünyanın ve ABD'nin büyük şirketleri Çin'de faaliyet gösteriyor. Bizim ana gayemiz, Çin'de üretip Çin'de satmak. Çin'de yeterince potansiyel var. Fizibilite 2011'de proje aşamasıyla tamamlandığı zaman inşallah 2012'de inşaat ve makine alımlarına başlayacağız." diye konuştu.

2010 yılını 100 milyon dolar ihracatla kapatmaya hedeflediklerini açıklayan Erdemoğlu, şirket olarak, 2010 yılının verimli geçtiğine dikkat çekti. Gerek iç pazarda gerekse de dış pazarda cirolarının 2009'a göre yüzde 35-40 artığını kaydeden Erdemoğlu, bu sene içerisinde Gaziantep'teki fabrikaya 10 yeni dokuma makinesi aldıklarını ve 10 milyon dolarlık ilave yatırım yaptıklarını anlattı. Rusya'daki fabrikaya da makine yatırımı yaptıklarını ve şu anda Rusya'da polipren tesisi kurduklarını açıklayan Erdemoğlu, 2010'da da hızla büyümeye devam etiklerini vurguladı. 2010 yılında da istihdama önem verdiklerini söyleyen Erdemoğlu, Gaziantep'te bin 750 ve toplamda da 3 bin 500 kişiyi istihdam ettiklerini aktardı.

''RUSYA'YA 20 MİLYON EUROLUK YATIRIM YAPTIK"

Rusya'nın Rostov şehrindeki tesise 2010 yılında ilave 20 milyon euroluk yatırım yaptıklarını belirten Erdemoğlu, Rusya'da büyük bir pazara sahip olduklarını ifade etti. Şu anda Rusya'da ikinci sırada en büyük kapasiteye sahip olduklarının altını çizen Erdemoğlu, "Türkiye'de makine halısında en büyük kapasite ve ihracat bizde. Dünyadaki sıralamada da bu yıl yaptığımız yatırımlarla ikinci sıraya yükseldik. İlk etapta halı tesisimizi kurmuştuk, şu anda iplik tesisimizi kuruyoruz. İplik tesisi faaliyete geçtikten sonra orada ikinci etap, 10 makine halısı yatırımımız daha olacak. Oradaki yatırımımız büyüyor, ülkenin birinci en büyük üretim tesisi olma yolunda ilerliyoruz.'' şeklinde konuştu.

Erdemoğlu, Rusya'da önceki yatırımlarının 30 milyon euro olduğunu, ilave yatırımla 50 milyon euroya ulaşacaklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"2008-2009 yıllarında özellikle Doğu Avrupa ve Türk cumhuriyetlerinde daralma oldu. Birçok firmanın ihracatı geriledi. Biz şu anda 65 ülkeye ihracat yapıyoruz. O bölgelerdeki azalma dolayısıyla dikkatimizi başka bölgelere yönlendirdik, ihracatımızı artırdık. Gerek iç pazarda gerekse dış pazarlarda büyüme, ihracat ve ciro artışı sağladık. Bu yıl 9 ayda, 2009 yılının tamamında yaptığımız ihracatı yakaladık. 2010 yılını yüzde 30-35 yükselişle kapatacağız. Geçen yıl parça halı ihracatı 70 milyon dolar oldu. 2010 yılı sonunda 100 milyon dolarlık halı ihracatı, Erdemoğlu Holding olarak toplam 200 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz."

"GELECEK YIL İMKB'Yİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Mahmut Erdemoğlu, gelecek yıl İMKB'ye açılmayı düşündüklerini de açıkladı. Ondan sonra da yurt dışındaki yatırım tekliflerine daha sıcak bakacaklarını ifade eden Erdemoğlu, "Dünyanın birbiriyle entegre olduğu bir dönemde böyle yatırımlara ya da ortak teşebbüslere girmek doğru olur. Ekonomik krizin etkileri azalmaya başladı. 2011 yılı, 2010 göre daha iyi olacak. Bu sene birçok sektörde yatırım çalışmaları durmuştu. Ama tahmin ediyorum ki, tekstil ve halı ile diğer sektörlerde daha hızlı büyüme, daha hızlı yeni yatırımlar olacak.'' diye kaydetti.