Özgürlük herkes için olmalı

Kılıçdaroğlu ilke olarak kimsenin üniversite öğrencilerinin giyimine karşı olmadığını belirterek, 'Özgürlüklere  evet ama özgürlük herkes için olmalı' dedi


Kılıçdaroğlu ilke olarak kimsenin üniversite öğrencilerinin giyimine karşı olmadığını belirterek, 'Özgürlüklere  evet ama özgürlük herkes için olmalı' dedi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kar altında türban özgürlüğünün çerçevesini çizdi. Abant kampının ikinci günü sabah erken saatlerinde Abant'ta yürüyüş yapan Kılıçdaroğlu, kar altında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Kılıçdaroğlu, 'Özgürlük tamam ama herkes için. İlköğretim, ortaöğretim ve kamuda söz konusu olamaz.' dedi. Kılıçdaroğlu'nun, mesajlarından bazı başlıklar şöyle:

TÜRBAN ELEŞTİRİLERİ DOĞAL: Milletvekillerinin türban eleştirileri çok doğal. Bu konuda belli endişeleri var. Bu endişelerinin giderilmesini istiyorlar. Üniversitelerde türbanlı öğrencilerin okumasına ilke olarak kimse karşı değil. Ama sonuçta bu bir mahalle baskısına dönüşerek başı açık kızların baskı altında kalmasını doğuracağı bir sürecin endişesini taşıyorlar. Saygıyla karşılayacağız.

SINIRLAR BELLİ OLSUN: Üniversitede türbana karşı değiliz; ancak sınırları belirlenmeli. Zaten görüşmenin tartışmanın nedenini de bu oluşturuyor. Sayın Başbakanın bu konudaki düşüncelerinin daha açık kamuoyuna aktarmasını isteriz

OTURUP KONUŞALIM: Özgürlükse özgürlük, haklarsa haklar. Oturup konuşalım. Demokrasilerde dayatma olmaz.

İLKÖĞRETİMDE TÜRBAN OLMAZ: Üniversitelerde türban olabilir. Kamuda hizmet verenler veya ilk ve ortaöğretim düzeyinde türban olmaz. Hukuk devletinde zorunlu olanlar bellidir. İlköğretim ve ortaöğretimde türban diye bir şey olmaz.

ASKERLİĞE SİYASİLER BULAŞMASIN: Askerlik konusu teknik bir konudur. Askerlik Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Bu konudaki çalışmayı Genelkurmay Başkanlığı yapıyor. Dolayısıyla politikacıların bu kadar teknik bir konuya 'şöyle olsun, böyle olsun' demesi doğru değil.

KAMPLAR DEVAM EDECEK: Kamplar geleneksel hale gelecek. Eşlerle birlikte de olabilir. Çünkü biz bir aileyiz. Abant'ta da olabilir ama parası bizim için çok önemli.

Arınç'ın sözleri kaygı verici
BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç'ın TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ile Ergenekon davası sanığı Mustafa Özbek'e yönelik sözlerine ilk tepki CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'den geldi. Arınç'ın sözlerini dehşet içinde izlediğin söyleyen Tekin, 'Bunlar siyaset tarihimizin facia demeçlerinden biridir. Arınç'ın kullandığı kavramlar, devlet adamı ciddiyetine yakışmıyor. Tehdit eder gibi konuşup aba altından sopa gösteriyor' diye konuştu.

Rezzak ORAL / ABANT