Festival tepki ve protestoyla başladı

Festivale filmlerin heyecanından çok gerilim hâkim. Bir haftadır süren Kusturica tartışmaları, festivali...


Festivale filmlerin heyecanından çok gerilim hâkim. Bir haftadır süren Kusturica tartışmaları, festivalin ilk gününde gösterimlerin önüne geçmekle kalmadı, festivalin dün gerçekleşen açılış töreninin de en önemli konusunu haline geldi.
Cam Piramit Sabancı ve Kongre Fuar Merkezi'nden düzenlenen açılış töreninin hemen başında Büyükşehir Belediyesi'nin MHP'li Meclis Üyesi Reşat Oktay, Kusturica'nın davet edilmesine tepki göstererek protestoda bulundu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın konuşmasına başlarken bağırarak protestosunu sürdüren Oktay güvenlik görevlilerince salondan çıkarıldı. Oktay'a, töreni izleyen davetliler "yuh" sesleriyle tepki gösterdi.

Günay'a çattı
Konuşmasına devam eden Akaydın,  Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Kusturica geldiği için festivale katılmayacağını açıklamasına şu sözlerle cevap verdi: "Festivale kısa bir süre kala kışkırtarak, provoke ederek, sanata ve kültüre siyaset bulaştıraran siyasetçileri ayıplıyorum. Antalya hem turizmin hem kültürün başkenti. Bunu kültür ve turizmin başında olan kişinin yapmasını sizlerin vicdanınıza bırakıyorum" dedi.  Festivalin Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü'nü almak için sahneye çıkan Müjdat Gezen de konuşmasında " Bu akşam da görüyorum ki, kültür ve turizm adına herkes burada" diye konuştu.

Günay: Aynı yerde hiç bulunmadım
Boşnak asıllı Sırp yönetmen Kusturica'nın Altın Portakal Festivali'ne gelmesine son tepki, kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan geldi. Günay, 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılmayacağını söyledi.  Günay, "Kusturica, iyi bir sinemacı olmakla birlikte,  savaş karşıtı olan herkese karşı incitici tavırlar geliştirdi. Bunun bir bedelinin olması gerekir herhalde. Antalya'ya gideceğim ama festivale katılmayacağım" dedi. Turizimcilerle yapacağı toplantı için Antalya  gelen?Günay, Kusturica'ya yönelik?'O varsa ben yokum' tavrının Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın tarafından CHP'li bir belediyeye yönelik hareket olarak değerlendirildiğinin hatırlatılması üzerine,?"Daha önce Kusturica'nın bulunduğu bir yerde bulunmadım" dedi.
Kusturica'nın Ak Parti'li Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne gelip gelmediğini bilmediğini de söyleyen Günay, "Ben öyle bir toplantıda  da bulunmadım" dedi.