Dursun seçimi hukukçuları ikiye böldü

Bazı hukukçular 45 yaş sınırının tüm üyeler için geçerli olduğunu savunurken, Ak Parti yönetimi "suyu bul...


Bazı hukukçular 45 yaş sınırının tüm üyeler için geçerli olduğunu savunurken, Ak Parti yönetimi "suyu bulandırmak istiyorlar" dedi. Yüksek Mahkeme kaynakları ise muhalefetin "eylemli içtüzük ihdası" iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurabileceğini belirtti. Görüşler  şöyle:

AK PARTİ GRUP BAŞKAN VEKİLİ MUSTAFA ELİTAŞ: 146. maddenin değişen kısmı okunursa  bir problemin olmadığı görülür. 

ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI BURHAN KUZU: 45 yaş Cumhurbaşkanı'nın doğrudan seçeceği üyeler için şart. Bu yaş sınırı sadece öğretim üyeleri, avukat, üst kademe yöneticilerine getirilmiş. 

ESKİ ANAYASA MAHKEMESİ GENEL SEKRETERİ BÜLENT SERİM: 146. maddenin 5. fıkrasında  seçilebilmek için 45 yaşın doldurulmuş olması kaydı var. 

CHP MYK ÜYESİ SÜHEYL BATUM: Yaş, görev süresi, yaptığı görev Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimi için esas koşullardır. Bunlardan bir tanesindeki eksiklik o kişinin esas koşulları taşımadığı sonucunu doğurur.

PROF. DR. NECMİ YÜZBAŞIOĞLU: 45 yaş sadece öğretim üyeleri, avukatlar, üst kademe yöneticileri için geçerli olur mu?

Anayasa ne diyor?
Anayasanın referandumla değiştirilen 146. maddesinde, şöyle deniyor: "Anayasa Mahkemesi'ne üye seçilebilmek için, kırkbeş yaşın doldurulmuş olması kaydıyla; yükseköğretim kurumları öğretim üyelerinin profesör veya doçent unvanını kazanmış, avukatların en az yirmi yıl fiilen avukatlık yapmış, üst kademe yöneticilerinin yükseköğrenim görmüş ve en az yirmi yıl kamu hizmetinde fiilen çalışmış olması şarttır." Maddede Sayıştay'dan seçilecek üyelerde 45 yaş koşulu arandığına dair bir hüküm bulunmuyor.

CHP Danıştay'a gidiyor
Hicabi Dursun'un henüz 45 yaşını doldurmadığı için seçilmesinin anayasaya aykırı olduğu iddiasını ortaya atan CHP, yarın konuyu Danıştay'a taşıyacak.  TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi de olan CHP MYK Üyesi, Manisa Milletvekili Şahin Mengü'nün yarın Danıştay'a başvurarak, Dursun'un üye olamayacağının tespitini isteyeceği belirtildi.