Aleviler 24 saatlik oturma eyleminde

Aleviler zorunlu din dersi uygulamasına karşı bir dizi eylem kararı aldı. İlk eylem başkentte 24 saatlik oturma eylemiyle başladı. Amaç, AİHM'in zorunlu din derslerinin kaldırılmasıyla ilgili kararının uygulanmasını sağlamak. Eğer bu eylem başarılı olmazsa sırada Alevi çocukları din dersine göndermemek var.

Aleviler zorunlu din dersi uygulamasına karşı bir dizi eylem kararı aldı. İlk eylem başkentte 24 saatlik oturma eylemiyle başladı. Amaç, AİHM'in zorunlu din derslerinin kaldırılmasıyla ilgili kararının uygulanmasını sağlamak. Eğer bu eylem başarılı olmazsa sırada Alevi çocukları din dersine göndermemek var. Defalarca sokaklara dökülmüşlerdi, şimdi de 24 saatlik oturma eylemi yapıyorlar Ankara'da Sakarya meydanında, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği öncülüğünde.

Aleviler hükümetin, taleplerini karşılamadığı görüşünde. Özellikle de din dersleri konusunda. Çünkü onlara göre, devlet din eğitim ve öğretimi yapmamalı. Bu yüzden de zorunlu din dersleri bir an önce kaldırılmalı.

Hükümetin karşılamadığı bu taleplerini son olarak 2007 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürdüler. Mahkeme sonucuna göre de haklı çıktılar.

Çünkü AİHM kararında, "Her anne ve babanın çocuklarına kendi dini ve felsefi inançlarına uygun eğitim ve öğretim yapılmasını isteme hakkı vardır. devletin ise buna saygı göstermesi gerekir" dedi.

9 Ekim'de Ankara'da saat 12.00'de toplanacaklar, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği öncülüğünde... Ve Sakarya meydanında 24 saat oturma eylemi yapacaklar. Başka Alevi örgütlerinin de desteğiyle.

Peki Alevi çocuklar Aleviliği nasıl öğrenecek? Dernek bu konuda şartlı açık kapı bırakıyor din derslerine.
Hükümete önerileri Almanya modeli.

Yani Alevi öğrenci için ayrı Sunni ya da Hristiyan öğrenci için ayrı din dersi olabilir. Ama bu durumda öğretmen seçimini de, müfredat hazırlığını da aleviler kendileri yapmalı. Devletse sadece atama yapıp maaş ödemeli.

Aleviler, eyleme rağmen talepleri karşılanmazsa eylemlere devam edecek. Planlar arasında Meclis'te grubu bulunan siyasi partiler ve TÜSİAD gibi sivil toplum örgütleriyle görüşmeler de var.