Alevi Kurumlar Toplantısı

Devlet Bakanı Faruk Çelik, hükümetin ''din derslerinin kaldırılması'' yönündeki yaklaşımı doğru bulmadığını bildirdi.

Bakan Çelik, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen ve Alevi örgütlerinin Alevi Konfederasyonu çatısı altında toplanması çalışmalarının yürütüldüğü Alevi Kurumlar Toplantısı'na katıldı. Türkiye'de iletişimsizlikten kaynaklanan sorunlardan faydalanarak, topluma fitne tohumları ekmeye çalışanlar olduğunu ifade eden Çelik, ''Milletimiz, güzel millet, büyük millet diyoruz ya 73 milletin içinde 1 tane Yezid taraftarı yok, tabii ki büyük millet olacağız'' dedi.
''Sorunların siyasallaştırılması durumunda çözümü çok zor olur" diyen Çelik, "Bu sorunları insan hakları bağlamında değerlendirerek çözmeliyiz. Bunu çözerken de 'ben değil biz çözdük' diyebilmeliyiz'' şeklinde konuştu.
Geçen yıl gerçekleştirilen Alevi çalıştayları hakkında da bilgi veren Çelik, Alevi toplumunun önde gelen isimleriyle bir araya geldiklerini, bugüne kadar bir araya gelmeyi düşünmeyen kesimleri buluşturduklarını söyledi. Geçmişte yaşanan bazı olayların, bugün daha demokratik olan Türkiye'de yeniden araştırılması gerektiğini belirten Çelik, araştırmaya ilişkin taleplerin Meclis'e gönderildiğini belirtti.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin kaldırılması yönündeki taleplere de değinen Çelik, ''Bu konuyla ilgili o kadar haksız değerlendirmeler yapılıyor ki. Gönül arzu ediyor ki bu işin uzmanları konuşsunlar. 'Din dersi kalksın' diyor. Ne derdiniz var din dersiyle, niye kalksın din? Din ile bu salondaki insanların, bu milletin bir problemi yok ki. Konu içeriğinin, müfredatının kuşatıcı mı, yönlendirici mi, yeterli mi, yetersiz mi olduğu konusudur. Konunun bu tarafı kaldırılıyor, 'din dersleri kalksın
gibi bir yaklaşım'... Şahsen açık ve net söylüyorum, bu yaklaşım bizim iktidar olarak doğru bulmadığımız bir yaklaşımdır'' diye konuştu.
Konu hakkında AİHM ve Danıştay'ın verdiği kararların çarpıtıldığını belirten Çelik, AİHM'in verdiği kararın müfredata ilişkin olduğunu söyledi. Çelik, Cemevlerine ilişkin taleplerin ise hukuki olarak varlığının sağlanmasının ardından konuşulabileceğini ifade etti. Diyanet İşleri Başkanlığının lağvedilmesine ilişkin söylemleri de eleştiren Çelik, kurumun kuruluş amacının düşünülmesini istedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise Alevilerin taleplerinin toplumda karşılık bulduğunu, şartların uygun olduğunu ve sorunların uzatılmadan çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Tekin, ''Sadece Alevi vatandaşlarımızın değil bütün kesimlerin, kronikleşmiş bütün sorunlarını anayasal çerçevede masaya yatıralım, yeni bir anayasa ile Alevi vatandaşlarımızın problemlerine çözüm getirelim. Parlamentoda gerekli güç de sayı da var. CHP olarak çözüme hazırız'' diye konuştu.
Toplantıya MHP adına katılan MYK üyesi Abdurrahman Küçük de Alevilerin sorunlarını ilk kez MHP'nin somut önerilerle Türkiye'nin gündemine getirdiğini savundu.
Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk da, Alevilerin Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu unsurlarından olduğunu belirterek, son yıllarda bir takım faaliyetlerle ayrıştırılmaya çalışıldığını dile getirdi. ''Türkiye Cumhuriyeti sadece Sünni değil laik, demokratik hukuk devletidir'' diyen Cindoruk, sorunların çözümü konusunda kendisinin ve partisinin her türlü teklifi görüşmeye açık olduğunu söyledi.
Toplantıya, bazı milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ile çeşitli illerden Alevi örgütleri temsilcileri katıldı.