Iğdır'da Çiftçilere Sertifikalı Tohum Dağıtımı

Iğdır Tarım Müdürlüğü, kaliteli ve sertifikalı tohumluk kullanımını yaygınlaştırmak amacı ile 277 çiftçiye 'Mahsul Fiyatına Tohumluk Projesi' kapsamında 80 ton sertifikalı buğday tohumu dağıttı.

Iğdır'da Çiftçilere Sertifikalı Tohum Dağıtımı
Tohum dağıtımı için düzenlenen törene Iğdır Vali Yardımcısı Türker Çağatay Halim, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, İl Tarım Müdür Vekili Özkan Yolcu ve çiftçiler katıldı. Burada bir konuşma yapan Iğdır Vali Yardımcısı Türker Çağatay Halim, kentte kaliteli ve sertifikalı tohum kullanımını artırmak amacıyla 80 ton tohum alarak 277 çiftçinin bu projeden faydalanmasını sağladıklarını söyledi. Halim, "Projenin toplam maliyeti 70 bin 368 TL olup, bu miktarın yüzde 68 olan 48 bin TL'si çiftçi tarafından, yüzde 32 olan 22 bin 368 TL ise İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır. Çiftçilerimizin daha kaliteli ve bol verim alabilmeleri için bakanlığımızca sertifikalı tohuma destekleme ödemesi yapılmaktadır. Geçen yıllardan farklı olarak 2010-2011 yılı ekim döneminde sertifikalı tohum alan çiftçilerimize destekleme ödemelerinin kısa sürede yapılması planlanmaktadır. Sertifikalı buğday tohumluğuna dönüme 5 TL daha da destekleme ödemesi yapılacak. Daha fazla üretmek ve daha fazla kazanmak için mutlaka sertifikalı tohum kullanılmalıdır" dedi
Dağıtılan buğdayın en yüksek fiyatla satılan çeşit olduğunu kaydeden İl Tarım Müdür Vekili Özkan Yolcu ise, "Söz konusu bu ürün protein oranı yüzde 17 seviyelerine kadar çıkmaktadır. Kışa dayanıklılığı en yüksek çeşit olup, adaptasyonu en geniş çeşittir. Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve geçit bölgelerinin sulu alanları ile taban arazilerinin kuru alanları için uygun bir çeşittir" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından çiftçilere buğday dağıtımı yapıldı.