Hsyk Üyeliğine Adaylık Başvuruları

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimleri adaylık başvurusun son gününde Sincan Hakimi Osman Kaçmaz ve Ankara Cumhuriyet Savcısı Hakan Kızılarslan'da adaylık için başvuru yaptı.

HSYK üyeliği adaylık başvurusu Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yapan Sincan Hakimi Kaçmaz, çıkışta basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Kaçmaz, HSYK üyeliği için aday olduğunu belirterek, "2 yıl haksız ve hukuksuz soruşturma geçirdim. Sayın Adalet Bakanına sesimi duyuramadım. HSYK'ya neden aday oldum, benim gibi hiçbir hakim ve savcının bu duruma düşmemesi için, sesimi onlara daha yakından duyurabilmek için aday oldum" dedi.
Basın mensuplarının "Bunu biraz daha açabilir misiniz?" şeklindeki sorusuna Kaçmaz, "2 yıl Adalet Bakanına yazı yazdım, sizler aracılığıyla açıklama yaptım ama bir türlü oradan karşılık bulamadım. Şimdi daha yakın çalışmak istiyorum kendileriyle" diye konuştu.
"Ümitli misiniz?" şeklindeki soruya Kaçmaz, "Ümitliyim" karşılığını verdi. Kaçmaz, YARSAV listesiyle ilgili iddiaları da hatırlatarak şunları kaydetti:
"Bir de YARSAV listesi gibi şeyler yazılıyor. YARSAV üyesiyim, YARSAV üyesi olmaktan da gurur duyuyorum, ancak böyle bir liste yok, ben tam bağımsız yargıyı temsilen aday oldum."
DGM dönemindeki çete ve yolsuzluk operasyonların savcısı olarak adını duyuran Ankara Cumhuriyet Savcısı Hakan Kızılarslan da adaylık başvurusunu YSK'ya yapmasının ardından basın mensupların sorularını cevapladı. Savcı Kızılarslan, "Bildiğiniz gibi normal bir seçim değil, Türkiye'deki yargının genel karakterini belirleyecek bir seçim. Daha çok kürsü ve akademik çalışmalar bana keyif vermişti o nedenle idari görevlere pek zaman ayırmak istememiştim. Ancak anladığım kadar şu anki süreç bize bu konuda en
azından çaba göstermem gerektiğini gösterdi" dedi.
Kızılarslan, bunun sadece bir seçim olmadığını, hakim ve savcıların Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkeleri ile ilgili bir tercih de ortaya koyacaklarını vurgulayarak, "Eğer aday olmasaydım kendimi eksik hissedecektim. Seçim çalışması değil, ilke çalışması olarak değerlendiriyorum" diye konuştu.