Haşim Kılıç yalnız kaldı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, Anayasa'nın ilk üç maddesine pozitif olarak dokunabileceğine yönelik sözleri siyasi kulislerde büyük tepki çekti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, Anayasa'nın ilk üç maddesine pozitif olarak dokunabileceğine yönelik sözleri siyasi kulislerde büyük tepki çekti.


Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın sözlerini “talihsiz bir açıklama” olarak nitelendiren CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, “Bir yandan hükümet, Kuzey Irak’a giderek birtakım temaslar yaparken, terör örgütüyle dolaylı olarak temaslar yürütülürken, eş zamanlı olarak Sayın Başkan’ın açıklamasını hükümete bu konuda bir destek olarak yorumlamakta mümkündür. Her açıdan talihsiz bir açıklama, bunu düzeltmesini bekliyorum. CHP böyle bir niyete kesinlikle karşı duracaktır” dedi.

“ENTELEKTÜEL SEVİYEDE TARTIŞMA DEĞİL”
Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın bu görüşünü bir entelektüel seviyede tartışma olarak değerlendirmediğine işaret eden CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, “Teknik bir değerlendirmede tabi ki Anayasayı yapan millet Anayasayı yapan irade olan millet her şeye karar verebilir. Demokrasilerde halkın iradesidir önemli olan. Ama Sayın Başkan burada böylesi bir teknik değerlendirmenin içerisinde gibi konuşmuyor” dedi.

“AKP’NİN ABANT TOPLANTILARINDAKİ GÖRÜŞE PARALELLİK ARZ EDİYOR”
“Sayın Başkan’ın konuşması 2007 seçimlerinden sonra AKP ile gündeme gelen ve AKP’nin Abant toplantılarında tartışılan ilk üç maddenin değiştirilmesi yönündeki görüşe paralellik arz etmektedir” diyen Hamzaçebi, “Ve ilk üç maddenin değiştirilmesi yönünde Türkiye’de belli kesimler talepte bulunmaktadır. İlk üç maddenin değişmesi demek; Cumhuriyetin temel niteliklerinin değişmesi demektir” dedi.

MHP’Lİ VURAL: İLK ÜÇ MADDE TARTIŞILAMAZ
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, Anayasa’nın ilk üç maddesiyle ilgili sözlerine tepki göstererek “Devletin ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, Cumhuriyetin temel nitelikleri, Başkentimizin Ankara olduğu ve dilimizin de Türkçe olduğu konusu tartışılamaz” dedi.

Vural TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın sözlerine ilişkin bir soru üzerine Vural, “Devletin ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, üniter yapımız, ulus devlet yapımızla ilgili, Cumhuriyetin temel niteliklerini kimse tartışmaya ve değiştirmeye cüret etmesin. Bu konuda bir tartışma açmanın gerçekten doğru olmadığını düşünüyoruz. Dolayısıyla bu konuları tartışmaya açıp bu konuları siyasi bir malzeme yapmak doğru değildir. Devletin ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, Cumhuriyetin temel niteliklerini, Başkentimizin Ankara olduğu ve dilimizin de Türkçe olduğu konusu tartışılamaz” diye konuştu.

AKP’Lİ KILIÇ: DEĞİŞİKLİK DÜŞÜNCESİ SÖZ KONUSU DEĞİL
AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç ise, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, Anayasa’nın ilk üç maddesiyle ilgili sözlerini “Anayasa’nın ilk üç maddesine ilişkin bir değişiklik düşüncesi söz konusu değil” şeklinde değerlendirdi. Kılıç, “Mahkeme Başkanı’nın ilk üç madde ile ilgili yaptığı değerlendirmenin bizim açımızdan siyasete, AK Parti siyasetine bakan yönü şu aşamada bakan yönü kesinlikle bulunmamaktadır” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Meclis’te gazetecilerin Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın sözlerine ilişkin sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın açıklamalarının tam ve doğru okunması ve satır aralarına bakılması gerektiğini belirten Suat Kılıç, şunları söyledi:

“Çünkü ilk üç maddeden vazgeçilebilir, ilk üç madde yok sayılabilir, dördüncü maddedeki değiştirilemez ifadesi göz ardı edilebilir demiyor. İlk üç maddede, Cumhuriyetin temel değerlerine ve değiştirilemez prensiplerine yönelik vurgular ve yaklaşımlar içerik olarak zenginleştirilmek ve pozitif yönde geliştirilmek kaydıyla, değişikliği söz konusu edilebilir diyor. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın yapmış olduğu bu açıklamayı ilk üç maddeyle ilgili dördüncü maddedeki değiştirilmesi teklif dahi edilemez yaklaşımıyla çelişen bir durum olarak değerlendirmemek lazım. Tam aksine ilk üç maddede vurgulanan cumhuriyetin temel değerlerine pozitif yönde güçlendirilmesi ve içerik olarak daha kuvvetli hale getirilmesi noktasında söz konusu edilebilir diyor.” (ajanslar)