Doktorlardan Hacı Adaylarına Seminer

Kırşehir'den Kutsal topraklara gidecek hacı adaylarına verilen eğitim seminerleri devam ederken, Dr. Songül Baş tarafından hacı adayları için İl Müftülüğü Konferans Salonu'nda seminer düzenlendi.

Hacı adaylarına hacda sağlık kuralları, yolculuk öncesi, yolculuk sırasında ve kutsal topraklarda dikkat edilecek hususlar konusunda slayt eşliğinde bilgiler verildi.
Hacı adaylarının görevlerini gerçekleştirebilmelerinin anlatılacak olan kurallara uyması halinde mümkün olabileceğini söyleyen Dr. Songül Baş, "Bu nedenle lütfen, tamamen sizin sağlığınızı korumaya yönelik olarak hazırlanan ve şimdi anlatılacak olan bu bilgileri dikkatle dinleyiniz ve titizlikle uygulayınız. Elinizdeki sağlık raporlarınızı ve varsa reçete fotokopilerini yanınıza alınız. Raporunuz yoksa sürekli kullandığınız ilaçlar için, tek uzman hekim tarafından kolayca verilen "ilaç kullanım raporu" alınız ve 3 aylık ilacınızı yazdırınız. Çorap giyiniz ve her gün değiştiriniz. Çıplak ayak ile dolaşmaktan sakınınız. Ortopedik terlik ve ayakkabı kullanınız ve çorapsız giymeyiniz. Dış ortamlarda şemsiye veya şapka, takke ve güneş gözlüğü kullanınız. Diş proteziniz varsa gece çıkardığınızda açıkta bırakmayınız ve kapalı kaplarda saklayınız. Mescitte mutlaka seccade kullanınız. Seccadeyi katlarken rulo yapmayınız. Namaz kıldığınız üst yüzü içte kalacak şekilde katlayınız. Terliklerinizi çantanıza koyacaksanız mutlaka poşet içinde koyunuz. Mümkün olduğunca güneş altında durmayınız. Mecbur kalmadıkça mescitte yatıp uyumayınız. Her gün duş alınız. Abdestinizi mümkün olduğunca tuvaletlerde almayınız. Abdestten sonra ayaklarınızı kağıt havlu ile kurulayınız. Ayaklarınızı ıslak bırakmayınız. Ayağınızı kurutmadan çoraplarınızı giymeyiniz. Dışarıdan her geldiğinizde elinizi sabun ile yıkayıp durulayınız. Tavaftan geldiğinizde ayaklarınızı sabunlu su ile yıkayıp durulayınız. Genel tuvaletlerde klozet kullanırken oturmak için tek kullanımlık hazır klozet kağıtları kullanınız. Yemek öncesi ve sonrası mutlaka ellerinizi sabunlu su ile iyice yıkayıp bol su ile duralayınız. Bol bol su (zemzem) tüketiniz" şeklinde konuştu.