Beşşar Esad, yarın İran'a gidiyor

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, resmi bir ziyaret amacıyla yarın İran'a gidiyor. Esad, Tahran ziyaretinde İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, resmi bir ziyaret amacıyla yarın İran'a gidiyor. Esad, Tahran ziyaretinde İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bir araya gelecek.

Esad ve Ahmedinejad görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konular ele alınacak. Her iki lider ayrıca iki ülke arasındaki ekonomi, ticari ve siyasi ilişkileri değerlendirecek. Yapılacak görüşmede, Filistin ve Irak konuları da ele alınacak konular arasında bulunuyor.

Ahmedinejad 18 Eylül'de Şam'a günü birlik yaptığı ziyarette Esad ile bir araya gelmiş, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri ele almışlardı. Esad ve Ahmedinejad, özellikle petrol, doğalgaz ve demiryolları gibi stratejik özellik taşıyan alanlarda ilişkilerini pekiştirilmesine ek olarak, turizm iletişiminin sürdürülmesi gereğini belirtmişlerdi.

Her iki lider ayrıca Irak'ta güven, istikrar ve birliği sağlamak için Irak'ın içinde bulunduğu krizden kurtulmasının önemine işaret etmişlerdi. Suriye-İran Yüksek Karma Komisyonu ise, geçen Nisan ayında Şam'da düzenlediği 12. Dönem çalışmalarında ticaret, ekonomi, yatırım, bankacılık, komünikasyon, teknoloji, bilişim, sağlık, kültür, eğitim, yüksek öğretim, tarım ve elektrik alanlarında işbirliğini öngören çok sayıda anlaşma ve protokole imza atmıştı.