Ankara Sanayi Fuarı Açıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 130 milyar dolarlık ihracatında önemli bölümünün sanayi malının oluşturduğunu belirterek, "Teknolojik gelişmede Savunma Sanayi çok büyük önem taşıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 130 milyar dolarlık ihracatında önemli bölümünün sanayi malının oluşturduğunu belirterek, "Teknolojik gelişmede Savunma Sanayi çok büyük önem taşıyor. Gelişmiş ülkelerin kendi sanayicilerini de bu şekilde destekliyor. Savunma sanayimizin yerli sanayi tarafından teşvik edilmesi lazım" dedi.
Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlediği 'Ankara Sanayi Fuarı'na katılan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ankara'nın memur şehrinden sanayi ve ticaret Ankara'nın memur kentinden sanayi ve ticaret kentine doğru dönüşümünde yaşadığı en önemli sıkıntılardan birinin fuar alanının bulunmaması olduğunu belirterek, üretilen ürünlerin sergilenemediğini söyledi. Ankara'nın fuar alanı konusunda sınıfta kaldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Hep beraber Ankara'ya fuar alanını
kazandırmamız lazım. Ankaralı bir başbakan yardımcımız, 3 bakanımız var. Bakanlarımız, odalarımız, ticaret borsamız hep beraber Ankara'ya hızla modern bir fuar alanını kazandırıyor olmamız lazım. Bence birinci öncelik budur. Yoksa memurlar buradan gitmesin diye hep beraber gösteri yapmaya başlarız" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 130 milyar dolarlık ihracatında önemli bölümünün sanayi malının oluşturduğunu belirterek, "Teknolojik gelişmede savunma sanayinin çok büyük önem taşıyor. Gelişmiş ülkelerin kendi sanayicilerini de bu şekilde destekliyor. Savunma sanayimizin yerli sanayi tarafından teşvik edilmesi lazım. 2023 yılında hedefimiz ilk 10 büyük ekonomi arasına girmekse, özellikle savunma sanayimizi yerli sanayi haline getirmemiz lazım" şeklinde konuştu.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise, Ankara'nın sanayi üretiminde 2. şehir, yaşam kalitesi ve beşeri sermayede ise 1. sırada olduğunu söyledi. Ankara sanayisinin ülkeye ve dünyaya tanıtımı için fuara ihtiyacı olduğunu belirten Özdebir, "Fuar alanı yeri çalışmamız 3 yılıdır sürüyor. 1 milyon 100 bin metrekarelik Akyurt Belediye Başkanımız yer hazırladı. Ama bir türlü faaliyete başlayamadık. Bunun için kanun maddesi, hukuki düzenleme yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Özdebir, TSK Malzeme Sergisi'nin kendileri için yaptıkları iş merkezinde düzenlediklerini belirterek, TSK'ya ilgiyi arttırabilmek ve TSK ile sanayi arasında bir sinerji sağlayabilme amaçlarının olduğunu ifade etti. ASO Başkanı Özdebir, fuarda öncelikli olarak Silahlı Kuvvetlere ana yüklenici olarak üretim yapan veya üretim yapabilecek üretim kapasitesine sahip firmaları davet ettiklerini dile getirdi.
Ankara Valisi Alaeddin Yüksel de, fuarların önemini vurgulayarak, gelişmiş ülkelerdeki ve Uzakdoğu'daki fuarların takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Vali Yüksel, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve ASO Başkanı Özdebir fuarı birlikte gezdiler. Gezi sırasında bir kameramanın ayağına metal parça düşmesi üzerine Bakan Babacan, kameramanın durumuyla ilgilendi.
Fuarda bir av tüfeğini eline alarak inceleyen Babacan, Sanko Holding'in Gaziantep'de ürettiği yüksek noktalara istifleme yapabilen ve KDV hariç fiyatı 56 bin avro olan 'Telehander' (teleskopik forklift) isimli iş makinesine binerek basın mensuplarına poz verdi.