Ani Harabeleri'nde cuma namazı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kars şehir merkezinden 48 kilometre uzaklıktaki...

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kars şehir merkezinden 48 kilometre uzaklıktaki 5 bin yıllık geçmişi bulunan tarihi Ani Harabeleri'ndeki Fethiye Camii'nde cuma namazını kıldı.

Anadolu Jet uçağıyla saat 11.00 sularında Kars'a gelen Bahçeli'yi İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, Kars İl Başkanı Oktay Aktaş ve partililer karşıladı. Daha sonra konvoy ile cuma namazının kılınacağı Ani Harabeleri'ne doğru yola çıkan Bahçeli'yi partililer ve Ocaklı köylüleri alkışlarla karşıladı. Osmaniye Belediyesi Mehter Ekibi'nin gösterisinin yapıldığı alanda, 'Akdamar'da Çan ise Ani'de Ezan Sesi' pankartları ve Türk bayrakları açıldı.

Gazetecilerin yoğun ilgisi ve partililerin sevgi gösterileri nedeniyle zor anlar yaşayan Bahçeli, aracından güçlükle inebildi. Kalabalık arasında güçlükle ilerleyen Bahçeli, elini öpmek ve kendisiyle hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenler yüzünden de zor anlar yaşadı. Korumaların büyük sıkıntı çektiği Ani girişinde, partililer 'Ya Allah Bismillah Allah-u Ekber' şeklinde slogan attı.

Bahçeli yürüyerek cuma namazının kılınacağı Fethiye Camii'ne (Katedral Kilisesi) geldi. Güçlükle içeri giren MHP lideri, girişte dua ettikten sonra Sultan Alparslan'ın cuma namazı kıldığı camide 946 yıl sonra kılınan namaza katıldı. Cuma namazını, emekli din görevlisi ve MHP'li Belediye Meclis Üyesi Ferit Yenice kıldırdı. Bahçeli namazda Genel Sekreter Cihan Paçacı ve partililerle birlikte saf tuttu.

Tarihi yapıda 946 yıl sonra ilk defa ezan okunması ve cuma namazı kılınması partilileri de heyecanlandırdı. Öğrencilerin ve köylü kadınların da katıldığı cuma namazında, tarihi cami doldu taştı. Caminin içinde yer bulamayan vatandaşlar dışarıda namaz kıldı. Ani'deki hareketliliği, sınırın Ermenistan tarafındaki taş ocaklarında bulunan Ermeniler de uzaktan izledi.

Namaz çıkışında açıklama bekleyen gazeteciler, partililerin Bahçeli'ye gösterdiği yoğun ilgi nedeniyle zor anlar yaşadı. Katedralden güçlükle çıkan Bahçeli, daha sonra harabelerin yanındaki Anadolu'nun ilk Türk camisi olan Ebul Menucher Camii'ni de ziyaret etti. Buradan Ermenistan sınırındaki Ahuryan Nehri'ni izleyen ve bilgi alan Bahçeli, Alparslan ve arkadaşları için Fatiha okuduktan sonra camiden ayrıldı.

Bahçeli, harabelerden çıkışında içeri alınan makam aracına binmeyerek yürümeyi tercih etti. Bunun üzerine araçlar harabelerden çıkarıldı ve Bahçeli ellerinden tuttuğu ilköğretim öğrencileriyle birlikte yürüdü. Onlarla bir hatıra fotoğrafı çektiren Bahçeli, Ocaklı köyü öğrencileriyle uzun uzun sohbet etti.

Bahçeli'ye Ani Harabeleri'ni ziyaretine TBMM Başkanvekili Meral Akşener ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve Genel Sekreter Cihan Paçacı ile diğer parti yöneticileri eşlik etti. Vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektiren Bahçeli, daha sonra parti otobüsünden katılımcılara hitap etti.

MHP lideri Bahçeli, 946 yıl önce Anadolu'yu fethederek vatan toprağı yapan ecdadın kararlılığını ve cesaretini, hatıralarını yüreklerinde taşıyarak Ani Harabeleri'ne gelen vatandaşlara teşekkür etti. "Ayaktayım, yıkılmadım, eğilmedim ve teslim olmadım diyen tüm vatan sevdalısı kardeşlerimle burada toplandık." ifadelerini kullanan Bahçeli, "Vatanın sahipsiz olmadığını açıkça ilan ettiniz. Zalimlere korku saldınız, eşbaşkanlara kanmadınız, Türk milletinin gücünü bu milli kararlılıkla kanıtladınız. Kabına sığmayan bir heyecan içinde kucaklaşmak için bir araya gelmiş olan dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunarım. Muhterem ecdadımız, kimseye kökenini meşrebini sormadı, dinini merak etmedi, böyle bir ayrıma ve ayrıştırmaya girmedi. Aynı gökyüzünün altında aynı vatanın üzerinde olmayı dileyen, isteyen ve birlikte yaşamaya karar vermiş olan herkesi Türk milletinin eşit ve onurlu bir üyesi olarak kabul etti. Bozgunculara bunun için fırsat vermedi. Farklılıkları hatırlatanlara, ayrılıkları körükleyenlere bundan dolayı göz açtırmadı." dedi.

Ani Kalesi'nin Sultan Alparslan tarafından Bizans İmparatorluğu'nun elinden alınmasının Türk milletinin Anadolu'da sonsuza kadar yaşaması konusunda atılan en büyük adım olduğunun altını çizen Bahçeli, "Bu, 1071 yılındaki Malazgirt galibiyetinin müjdesidir. Bugün bu tarihi başarının hatırası yad edilmektedir. Anadolu'nun vatanlaşmasının, Doğu'nun Batı'ya karşı diklenişinin ilk büyük hamlesidir. Türk ecdadı beraberinde getirdiği kültürel, ekonomik ve sosyal alanlardaki maharet ve üstünlükleri Anadolu'nun yüzyıllarca süren bir cazibe merkezi olmasını sağlamıştır." diye konuştu.

Bu arada Ani Harabeleri girişinde kurulan su tankerleri ve ibriklerden abdest alanlar ile satılan seccadeleri koltuklarına alıp Ani'ye girenler ilginç görüntü oluşturdu. Ocaklı köylülerinin astığı 'Susuz köye hoş geldiniz' pankartı ise köyün susuzluğunu bir kez daha ortaya koydu.