'Kürtçe maç anlatımı' Danıştay'a gidiyor

Hukukun Egemenliği Derneği, TRT'de Türkiye Kupası maçlarının Kürtçe olarak anlatılmasına ilişkin uygulamayı Danıştay'a taşıyacak.

Hukukun Egemenliği Derneği'nden yapılan açıklamada RTÜK tarafından kabul edilerek Resmi Gazete'de yayınlanan 'Farklı Dil ve Lehçelerde Yayın Yapılmasına' ilişkin yönetmeliğin iptali ile açılan davada Danıştay'ın, RTÜK'e kesin süre vererek savunma yapmasını istediği bildirildi.

Davayı açan Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Erdem Akyüz, Danıştay'ın ilgili dairesinin oybirliği ile verdiği kararla, davalı RTÜK'ün yasal cevap süresi içinde savunmasını yapmasını istediğini ve bu savunma verildikten sonra yürütmenin durdurulması yolunda bir karar vereceğini ihtar ettiğini bildirdi.

TRT 6'nın Türkiye Kupası maçlarını Kürtçe olarak ve naklen yayınlama hazırlığında olduğunu hatırlatan Akyüz, Türkiye Kupası maçlarının Kürtçe yayınlanmasının hiçbir yasal ve hukuki dayanağının olmadığını belirtti. Akyüz şunları kaydetti: "Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili olan Türkçe dışında ve yerel bir lehçe olduğu söylenen bir dilde maç anlatımı yapılamaz. Bu uygulamalar ile yerel bir lehçe olarak tanımlanan bu diller bir yabancı dile dönüşecek ve bir başka millet oluşturulmasına yol açacaktır.

Bu kararı alanların hukuki ve cezai sorumlulukları vardır. Bugüne kadar çoğu Diyarbakır'da olan 9 farklı kuruluş, farklı dilllerde yayın yapmak üzere başvuru yapmıştır. Bunlar Soranice, Kürtçe, Kırmançice gibi hiçbir uygulama değeri olmayan ve bilinmeyen dillerdir. Bu lehçeleri kullanan kişilere, bağlı oldukları Türkiye Cumhuriyeti'nin dili olan ve evrensel nitelikteki Türkçe'yi temiz bir şekilde öğretmek yerine, bozulmuş şive faklılıkları taşıyan dillerin öğretilmesi yanlış bir uygulamadır. Ayrıca bu uygulamanın bir sınırı da yoktur. Böyle gidilmesi halinde 'kırk yamalı bohça' durumuna düşülecektir. Bu bakımdan, maçların bir başka şive ve lehçede nakledilmesi yolundaki uygulama da Danıştay'a nakledilecektir ve bu davayı açmak için de gerekli hazırlıklarımızı yapmış bulunmaktayız."