Başkent işte bu konuyu konuşuyor

AK Parti'nin, halkoylamasının süresini kısaltan kanun teklifini neden verdiği Ankara kulislerinde konuşuluyor.

AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ bir kanun teklifi hazırlayarak Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklif mevcut anayasadaki referandum süresinin 120 günden 45 güne indirilmesini öngörüyor.

Bozdağ teklifin amacını uzun olan sürenin kısaltılması olarak açıkladı.

Başkent kulislerinde konuşulanlara bakılırsa teklif Anayasada yapılacak bazı köklü değişiklikler için verildi. Referandum süresi, parti kapatmaları zorlaştırmak ve ihtiyaç duyulan yargı reformunu yapabilmek için indiriliyor.

Meclis'teki aritmetiğe bakıldığında AK Parti'nin Anayasa'da düşündüğü kısmi değişiklikler için 367'yi bulması zor görünüyor. Meclis'te 337 sandalyesi bulunan AK Parti, değişiklikleri referandum yoluyla düşünüyor..

SONBAHARDA ERKEN SEÇİM VAR

Muhalefet referandum değişikliği için verilen teklifin sonbaharda bir erken seçim anlamına geldiğinde ısrar ediyor.

Ak Partili vekillere göre seçimler 2011'de vaktinde yapılacak.

AK Parti'nin önde gelen hukukçu isimlerinden Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'ya göre de erken seçim yok; referandum süresi ile ilgili teklif ile Türk hukukunda var olan bir kusur giderildi.

HUKUKÇULARDAN TAM DESTEK

Aslında AK Parti'nin teklifiyle ilgili muhalefet henüz net bir tavır almış değil.. MHP ve CHP'nin düzenlemeye karşı olup olmadıkları tam olarak bilinmese de hukukçular düzenlemeye destek veriyor. Mevcut sorunların temelinde 1982 Anayasası'nın bulunduğuna dikkat çeken Hukukçular, Anayasa da artık bir değişimin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.