Yemen'de Amerika sıkıntısı başladı

ABD ordusunun Yemen'de saldırılara katıldığının ortaya çıkması, halkın tepkisinden çekinen Yemen yönetimini oldukça rahatsız etti.

Yemen'de bir süredir devam eden ABD ile işbirliği ve ortak askeri operasyonlarla ilgili bilgilerin ortaya dökülmesi Yemen hükümetinde huzursuzluk doğurdu.

ABD'li yetkililerin Yemen'deki operasyonlara katıldıklarını, hatta bazı askeri saldırıların ABD ordusu tarafından bizzat yapıldığı açıklamalarına karşın, Yemenli yetkililer bu 'işbirliği' konusunu alttan almaya çalışıyor.

ABD ile fazla 'yakın' görünmekten çekinen Yemen hükümeti, bu imajın halk arasında ters tepkiye neden olabileceğinden korkuyor.

Son günlerde Yemenli yetkililerden 'ülkedeki El Kaide tehlikesinin abartıldığı' ve Yemen ordusunun 'El Kaide ile başedebilecek güçte' olduğuna yönelik ardarda yapılan açıklamalar dikkat çekiyor.

Bu açıklamaların sonuncusu, ABD orduları komutanı General David H. Petraeus'un Yemen'e yaptığı ziyaret ve hükümete daha fazla yardım sözü verdiği saatlerde, Yemen ulusal güvenlik konseyi başkanı Ali Muhammed el-Anisi'den geldi. Yemen'in 'militanlar için güvenli bölge' olduğu söylemine karşı çıkan el- Anisi, ülkedeki yabancı elçiliklerin kapatılması için de bir neden olmadığını savundu.

Washington Post gazetesine konuşan Sana Üniversitesi'nden siyaset bilimi profesörü Abdullah el-Fakıh da, hükümetin halkın ABD'ye olan tepkisini bildiğini, kendisini koruma derdinde olduğunu ifade etti. Kuzeyde ve güneyde bağımsızlık isteyen gruplarla savaşan Yemen yönetiminin, ABD'nin sivil halkı öldüren saldırılarını savunma durumunda kalmak istemediği belirtiliyor.

Yemen dışişleri bakanı Ebubekir el-Kırbi de bu endişeyi dile getiren isimler arasında. ABD'nin PAkistan ve Afganistan'da yaşananlardan ders alması gerektiğini söyleyen el-Kırbi, "ABD hükümetinin Yemen'deki sosyal ilişkileri iyi anlaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Yemen'deki Ali Abdullah Salih yönetiminin El Kaide ile mücadelede Amerika'nın müttefiki olma konumunun yarattığı ikileme dikkat çeken Amerikan Christian Science Monitor ise, yönetimin ülkedeki güçlü aşiretlerin desteğine sahip olmadığına dikkat çekti.

Yemen güçlerinin Amerikan desteğiyle düzenleyecekleri operasyonların sivillerin ölümüne neden olmaması gerektiğini savunan gazte, "böyle bir durumda aşiretlerin tepkisi büyük olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

"El Kaide lideri yakalandı"

Öte yandan, Yemen güvenlik güçlerinin 2 gün önce başkent Sana yakınlarında düzenledikleri baskından yaralı kurtulan El Kaide lideri Muhammed El Hanak ve diğer iki kişiyi bir hastanede yakaladıkları iddia edildi.

İçişleri bakanlığı ise, güvenlik güçlerinin dün Reyna'da bir hastanede 3 yaralıyı yakaladığını belirten bir açıklama yaptı, ancak yakalananların kimlikleri açıklanmadı.