Türkiye yeniden arabulucu olabilir

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.

Abbas’ı Esenboğa’da Ankara Valisi Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Alpman, Ankara Emniyet Müdürü Özdemir ve çeşitli Arap ülkelerinin büyükelçileri karşıladı.

AralarInda Türklerin de bulunduğu yardım konvoyunun Gazze’ye sokulmaması nedeniyle gerginlik yaşanırken Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, temaslarda bulunmak üzere çalışma ziyareti için Türkiye’ye geldi.

Filistin lideri iki günlük ziyareti çerçevesinde ilk olarak İkinci Büyükelçiler Konferansında konuştu. Konuşmasına, Filistin ve Filistin halkına Türkiye’nin verdiği destekten dolayı teşekkür ederek başlayan Abbas, Filistinlilerin barışa bağlı olduğunu ve başka bir seçenekleri olmadığını belirtti. Abbas, barış seçeneğinin uluslararası meşruluk üzerine kurulu olduğunu ifade etti.

Anapolis sürecine değinip, barış için ortaya konan yol haritasına atıfta bulunan Abbas, buna göre İsrail’in işgal ettiği Filistin ve Arap topraklarını terk etmesinin ve Doğu Kudüs’ten çekilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Orta Doğu’da barış gerçekleşirse, dünyadaki gerginliğin azalacağına dikkat çeken konuk Devlet Başkanı, “İsrail-Suriye görüşmelerinin Türkiye’nin arabuluculuğunda yeniden başlayabileceği görüşündeyiz” dedi. Abbas, Gazze’ye uygulanan ambargonun sona erdirilmesi için çaba gösterilmesini de istedi.

Abbas daha sonra Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi.