Türkiye ABD'den silah alacak

Dünya'nın önde gelen basın kuruluşlarından politika ve ekonomi alanında öne çıkan haberler:

Türk Hava Kuvvetleri’ne ABD’den 118 milyon dolarlık silah geliyor (Businessweek)

ABD savunma sektörünün devi Lockheed Martin Corp. Türk Hava Kuvvetleri’ne 118 milyon dolar karşılığında hedefleme ve yön bulma ekipmanı satacağını duyurdu.

Türkiye’nin F-16 Block 40 ve Block 50 Peace Onyx sistemlerinde kullanılacak sistemler hem hareket eden hem de sabit hava ve yer hedeflerinin vurulmasını sağlayacak.

Alınan yeni sistemler aynı zamanda hava araçlarıyla yerdeki araçlar arasında yüksek çözünürlüklü video aktarımı ve sıra dışı istihbarat, izleme ve keşif operasyonları için de kullanılacak.

THE GUARDIAN

--Türkiye’yi Avrupa’nın dışında tutmak

Avrupa Birliği’ne üyelik için başvurusunun üzerinden 22 yıldan fazla zaman geçen Türkiye’nin üyeliği hala insan haklarına yönelik kaygılar ve önyargılarla engelleniyor.

THE WALL STREET JOURNAL

--Türkiye’nin piyasaya sürdüğü tahvillere talep büyük

Türkiye bu yıl gelişmekte olan ülkeler arasında borçlanma kağıtlarını piyasaya süren ilk ülke oldu. 2 milyar dolarla Türkiye’nin tarihindeki en büyük tahvil arzına 7.3 milyar dolarlık talep geldi.

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Çin beyin göçünü tersine çeviriyor

Çinli liderler ülkenin en başarılı gençlerinin yurtdışına gidiş eğilimini tersine çevirmeye çalışıyor.

--İntihar saldırısı CIA’in çalışmalarının beklenmedik bir yüzünü ortaya koydu

CIA’in Afganistan’daki üssünde yaşanan saldırıda yedi Amerikalının ölümünden sonra ortaya çıkan detaylar, genellikle kendi içinde kapalı olan kurum hakkında bilinmedik şeylerin ortaya çıkmasını sağladı.

--Demokratlar iki senatörün emeklilik kararından tedirgin

ABD’de Demokrat Parti’nin önde gelen iki senatörünün emeklilik kararı alması Başkan Barack Obama’nın hem partisi hem de siyasi ajandası adına tehlikeli bir döneme girdiğine işaret ediyor.

THE WASHINGTON POST

--Emeklilik tartışması Demokratlara sıkıntı veriyor

ABD’de 2010 yılında ara seçimlerle karşı karşıya kalan Demokrat Parti, Temsilciler Meclisi, Senato ve ülkedeki valilerinin sayısında çoğunluğunu yitirebilir.

--İstihbarat reformları tartışılıyor

CIA’in Amsterdam-Detroit uçağındaki bomba planını fark etmekteki başarısızlığı beş yıl önce yapılan reformların yetersiz olduğu yorumlarına yol açıyor.

--İşçi Partisi Brown’a gelen muhalefetle sarsılıyor

İngiltere Başbakanı ve İşçi Partisi Başkanı Gordon Brown, partisinin içinden gelen muhalefetin yarattığı şaşkınlığı üzerinden atmaya çalışıyor. Genel seçimlerden birkaç ay önce yaşanan bu olayın hem Brown’a hem de partisine vurulmuş büyük bir darbe olduğu söyleniyor.

THE WALL STREET JOURNAL

--General Motors’un cesur duruşu: Karlı bir yıl hedefleniyor

General Motor’s CEO’su Ed Whitacre, otomobil şirketinin 2010’da kar edeceğini söyleyerek, geçtiğimiz yaz iflasın eşiğinden dönen işletme için cesur bir tahminde bulundu.

--Çin ülke içi tüketimi artırmak istiyor

Çin hükümeti tüketici harcanmasını desteklemek için sübvansiyonlara daha fazla kaynak aktarıyor.

--Rakipler Amazon bölgesini keşfediyor

Apple ve Google’ın Amazon bölgesine el atmasıyla, işlemlerini internet üzerinden gerçekleştiren perakendeciler arasında artan mücadele, hisse sahipleri büyük endişe yaratıyor.

THE GUARDIAN

--Brown parti içi kar fırtınasına yakalandı

İngiltere Başbakanı ve İşçi Partisi Başkanı Gordon Brown, Dışişleri Bakanı David Miliband dahil kabinenin kilit bakanlarının desteğini alarak parti içi darbeden kurtulduğunu umuyor.

--Ürdün CIA intihar bombacısıyla bağlantılı

Ürdün Krallığı’nın istihbarat servisi, yedi CIA yetkilisini öldüren El Kaide ajanını çalıştırıyordu.

--Dört bacaklı hayvana ait ayak izleri evrimin tarihini değiştiriyor

Polonya’da bulunan fosilleşmiş ayak izleri tetrapod olarak adlandırılan hayvanların, bilinenden 18 milyon yıl önce yaşadığına işaret ediyor.

FINANCIAL TIMES

--Üst düzey bankalar Basel risk görüşmelerine davet edildi

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), ekonomik krizi tetikleyen “aşırı risk alımının” tekrar dirilmesi endişelerine karşı, üst düzey merkez bankaları ve finansçıları, hafta sonu Basel’de düzenlenecek bir toplantıda bir araya getirecek.

--Washington, Tayvan’a silah satışının önünü açtı

ABD, iki taraf arasındaki ticari gerginliğin artmasına rağmen, Tayvan’a geliştirilmiş hava savunma sistemlerinin satışını onayladı.

-- Yatırımcılar temkinli olmayı sürdürüyor

ABD, tarım dışı sektörlerin maaş bordrolarına yönelik yapılacak açıklamanın öncesinde yapılan denetlemeler, öz sermaye yatırımcılarını kazançlarını artırmasına engel oldu.