Siyasi riskte Türkiye 10'uncu sırada

Araştırma kuruluşu Eurasia Group, siyasi risk listesinde 10'uncu sırada gösterdiği Türkiye ile ilgili analizinde, “Türkiye'deki gelişmeler çok kaygı verici” ifadelerini kullandı.

Dünyada siyasi riskleri belirleme konusunda faaliyet gösteren en önemli araştırma kuruluşu Eurasia Group, siyasi risk listesinde 10’uncu sırada gösterdiği Türkiye’ye özel bir bölüm ayırdı. 65 ülkedeki 480 uzmanıyla faaliyet gösteren New York merkezli araştırma kuruluşu, yaşanan gerilime vurgu yaparak Türkiye’deki gelişmelerin çok kaygı verici olduğunu belirtti.

İşte Türkiye analizinin satırbaşları:

Kavga kontrol edilemez bir hal aldı

Türkİye’de yaşanan gelişmeler çok kaygı verici bu yüzden Türkiye riskli ülkeler arasında yer almayı hak ediyor. İçerde, ekonomik gerileme nedeniyle giderek desteğini yitiren AK Parti’nin yargı, iş adamları ve ordu ile bağlantılı kavgaları giderek daha kontrol edilemez hal alıyor.

AK PARTİ’YE İSLAMCI BASKI YÜKSELİYOR

Kürt açılımı başarısızlığa uğradı. Bu durum sadece Kürtlerin desteğinin kaybedilmesine değil, sosyal istikrarsızlığın bu şekilde devam etmesi durumunda, ki devam edecek gibi görünüyor, Türklerin birçoğunun da partiye desteğinin kaybedilmesine sebep olacak. Bunun yanı sıra AKP içinden de partinin İslamcı tabanı daha çok kollayan politikalara yönelmesi konusunda siyasi bir baskı yükseliyor.

İSLAMCILARLA LAİKLER ARASINDA ÇATIŞMA RİSKİ

Türkiye’nİn uluslararası alandaki oryantasyonu Avrupa’dan uzaklaşarak İran ve Suriye’ye yakınlaşıyor. Bu durum da İslamcılar ile laikler arasındaki iç kavgaları körüklüyor. Türkiye’nin AB üyelik durumu 2010 yılında değişmese de çatışma riski Kıbrıs meselesi nedeniyle çok daha yüksek.

ERKEN SEÇİME DAİR KAVGA ALEVLENECEK

Erdoğan’ın en önemli diplomatik başarısı Ermenistan konusunda. Bu tarihi olarak önemli olabilir ama IMF ile ilişkiler göz önünde bulundurulduğunda pek bir etkisinin olmayacağı açık. Ayrıca Irak şimdi daha iyi durumda olsa da Kuzey Irak konusunda kaygılar halen sürüyor. Kısacası, siyasal riskler Türkiye’yi her taraftan vuruyor. Yılın sonuna doğru da önümüzdeki yıl yapılacak olan seçimlere yönelik kavga alevlenecek. Brezilya’da olacağı gibi 2011’de bir zıplama ihtimali de görülmüyor.

BU ANALİZ NEDEN ÖNEMLİ?

Eurasia Group’un risk analizleri dünyadaki en önemli yatırım kuruluşlarının masalarına gidiyor. Bu nedenle yatırımcıların en çok değer verdiği araştırmaların başında geliyor. Dünyanın en önemli 300 yatırım kuruluşu Eurasia Group’un müşterisi. ABN-Amro, AIG, Citigroup, Commerzbank AG, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Standard & Poor’s gibi kuruluşlar bu analizi kullanıyor.

İŞTE SİYASİ RİSKTE İLK 10

1) ABD-Çin ilişkileri

2) İran

3) Avrupa ekonomisi

4) ABD finansal düzenlemeleri

5) Japonya

6) İklim değişikliği

7) Brezilya

8) Hindistan-Pakistan

9) Doğu Avrupa, seçimler ve işsizlik

10) Türkiye