Komşu Avro'yu vurdu

Avro dün dolar karşısında ciddi bir gerileme yaşayarak 1.4290 seviyesine indi.

Komşu Avro'yu vurdu
Komşu Avro'yu vurdu
Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Juergen Stark'ın dün Avrupa Birliği'nin (AB) Yunanistan'ı kurtarmayacağı yönündeki açıklaması Avro'nun Dolar karşısında erimesine neden oldu.

Daha sonra hafif bir toparlanma yaşansa da küresel ekonomiye ilişkin endişeler dinmedi. Öte yandan, euronun dolar karşısında değer kaybetmesi yine güvenli liman altına yaradı ve altının ons fiyatı dün 1120 doların üzerine çıkarak 1124 dolar oldu.

Platin ise 16 ayın zirvesini gördü ve onsu 1535.50 dolara ulaştı. Paladyumun onsu ise 421 dolar civarında seyretti.

Yunanistan ise Stark'ın açıklamalarının ardından dün AB'den ülkeye giden denetleme takımı ile ilgileniyor. Bütçesindeki açık Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 12,7'sine denk gelen Yunanistan bu oranı yüzde 8,7'ye çekeceğini vaadetmişti.

AB'nin en yüksek bütçe açığına sahip ülkesi olan Yunanistan'ın Maliye Bakanı George Papaconstantinou AB ya da başka bir kurum tarafından kurtarılmayı beklemediklerini, bütçedeki açığı kapatmak için yapılabilecek her şeyi yaptıklarını belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor's, Moody's ve Fitch tarafından kredi notu düşürülen Yunanistan, içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten kemer sıkarak kurtulmaya çalışıyor.