Brown'dan 'gizli oylama' talebi

Birleşik Krallık'ta iki eski bakan, ülkede yapılacak genel seçimlerde Başbakan Gordon Brown'un İşçi Partisinin lideri olarak seçime girip girmemesi konusunda 'gizli oylama' yapılması talebinde bulundu.

Brown'dan 'gizli oylama' talebi
London Evening Standard gazetesinin haberine göre, İşçi Partili iki eski kabine üyesi Geoff Hoon ve Patricia Hewitt, partinin milletvekillerine bir mektup göndererek, milletvekillerini Brown'un genel seçimlerde İşçi Partisini temsil edip etmemesi konusunda oylamaya çağırdı.

Mektuplarında, "Brown'un performansı konusundaki bölünmeler, David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti'yi alt etme şansımızı engelliyor" diyen Hoon ve Hewitt, bu endişelerden yola çıkarak, Brown'un liderliği konusunda "gizli bir oylama" yapılması gerektiği sonucuna vardıklarını bildirdi.

Eski Savunma Bakanı Hoon ve eski Sağlık Bakanı Hewitt ayrıca, "Yapılacak bu oylamada Brown kazanırsa İşçi Partisi'nin Brown'ın arkasında yeniden birleşebileceğini" kaydetti. Hoon ve Hewitt, bu oylama önerisiyle amaçlarının Brown'un görevinden ayrılmasını sağlamak olmadığını, aksine böyle bir oylamanın "Başbakanın pozisyonunu güçlendirebileceğini" kaydetti.

Bu arada BBC, Evening Standard'da yayımlanan bu haberi duyurarak, eski İçişleri Bakanı Charles Clarke'ın da bu öneriye destek verdiğini bildirdi.

Kesin tarihi henüz belli olmasa da Birleşik Krallık'ta genel seçimlerin yaz aylarından önce yapılması bekleniyor. Siyasi partiler seçim kampanyalarına yeni yılla beraber başlarken, gazetelerin ve televizyonların şimdiden yayımladıkları bazı kamuoyu yoklamaları, seçimde Muhafazakar Parti'nin şansının, İşçi Partisinden daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor