Erdoğan Rusya'ya gidiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Ocak Salı günü Rusya'ya gidecek.

Erdoğan Rusya'ya gidiyor
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in daveti üzerine gerçekleşecek ziyaretin iki gün süreceği bildirildi.

Erdoğan'a eşlik edecek çok sayıda bakanın Rusya hükümeti ile yapılacak ortak bakanlar kurulu toplantısına katılması bekleniyor. İkili ilişkilerde başarılı bir yıl geçiren Rusya ve Türkiye'nin gündeminde enerji projeleri, ticaret, ortak yatırımlar, bölgesel sorunlar ve uluslararası konular var. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Şubat 2009'da gerçekleştirdiği resmi ziyarette imzalanan protokol çerçevesinde stratejik ortaklık yönünde ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Rusya Başbakanı Putin'in ağustos ayında Ankara'ya gerçekleştirdiği ziyarette 20'den fazla anlaşma parafe edilmiş ve iki ülke başbakanlarının da katılacağı 'Yüksek Konsey' toplantısının en az yılda bir kez toplanması kararlaştırılmıştı. Erdoğan'ın Moskova ziyaretinde anlaşması imzalanan Samsun-Ceyhan petrol boru hattının aktif hale getirilmesi önemli enerji başlıklarından biri olarak ele alınacak. Rusya'nın enerji şirketleri Transneft ve Rosneft'in de Samsun-Ceyhan petrol boru hattına yüzde 50 ortak olması bekleniyor. Mavi Akım-2 doğalgaz boru hattı ile ilgili çalışmalar da son noktaya gelmiş durumda. Ziyarette, İsrail, Kıbrıs Rum Kesimi ve diğer Ortadoğu ülkelerine doğalgaz taşımasını öngören ikinci Mavi Akım için İsrail-Rusya-Türkiye ortak çalışma grubunun oluşturulması ele alınacak. Türkiye'nin ekonomik sahasında jeolojik çalışmalar yapılmasına izin verdiği Güney Akım doğalgaz boru hattı ile ilgili işbirliği çalışmaları gözden geçirilecek.

Karabağ SORUNU DA GÖRÜŞÜLECEK

Erdoğan'ın Moskova ziyaretinde önemli gündem maddelerinden biri de Kafkaslar'da barışın sağlanması. Türkiye'nin önerdiği Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu'nun yeniden ele alınmasının beklendiği görüşmelerde, Ankara'nın Rusya'dan Yukarı Karabağ sorununun çözümünde etkin olmasını isteyeceği kaydediliyor. Karabağ sorununun çözümü için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde oluşturulan Minsk grubu üyesi olan Rusya, Azeri ve Ermeni liderlerle sık sık bir araya gelerek barış sürecini sürdürmelerine katkı sağlıyor. Rusya'nın siyasi, ekonomik ve stratejik ortağı olan Erivan'ın Moskova'dan gelecek işaretleri dikkate alacağı biliniyor