Dört yıldır komada

Sabra ve Şatila mülteci kamplarındaki katliamın sorumlusu olan ve 'Kasap' lakabıyla tanınan eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron 4 Ocak 2006'da geçirdiği beyin kanaması sonucu girdiği komadan hala çıkamadı.

Dört yıldır komada
Dört yıldır komada
Lübnan'da 1982 yılında Sabra ve Şatilla kamplarındaki 3 bin 500 Filistinli’nin Hıristiyan Falanjistler tarafından katledilmesi emrini veren ve bu yüzden“Kasap” olarak tanımlanan eski İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakanı Ariel Şaron 4 yıldır komada yatıyor. 4 Ocak 2006'da ikinci defa beyin kanaması Şaron, defalarca beyin ameliyatı geçirmesine rağmen komadan bir türlü kurtulamadı. 2000 yılında 100'den fazla korumasıyla birlikte Mescid-i Aksa'yı ziyaret ederek Filistinlileri provoke eden ve İkinci İntifada'nın başlamasına neden olan Şaron'un komadan çıkabileceğine ihtimal verilmiyor.

4 YILDIR SOLUNUM CİHAZINA BAĞLI YAŞIYOR
4 yıldır solunum cihazına bağlı olarak yaşayan 81 yaşındaki Şaron, 2001 yılındaki İsrail seçimlerini kazanan ve Başbakan olan Şaron, 2005 yılında işgal altındaki Gazze'den İsrail askerlerini ve Yahudi yerleşimcileri çekti. Gazze'den çıkarılan Yahudi yerleşimcileri işgal altındaki Batı Şeria'ya yerleştiren Şaron, 2006 yılında beyin kanaması geçirdi. Ariel Şaron'un oğlu Omri Şaron da babasının eski partisi Likud için para toplarken yolsuzluk ve sahtekarlık yaptığı gerekçesiyle hapis ve para cezasına çarptırıldı.

İLK KATLİAMI KİBYA KÖYÜ’NDE GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ
Filistin'e göç etmiş Litvanyalı Yahudi bir aileden gelen Ariel Şaron, Ariel Şaron, İsrail kurulmadan önce Filistin köylerini basarak katliam yapan terörist örgütler Gadna ve Haganah'ta aktif rol oynadı. 1953 yılında Filistin'in Kibya Köyü’nü basan Yahudilere öncülük eden Şaron, köydeki evleri dinamitleyerek bombaladı. 73 Filistinli’nin hayatını kaybettiği ve 100'den fazla kişinin yaralandığı katliamı gerçekleştiren Şaron, İsrail ordusunda Suveyş Kanalı krizi, 1967 ve 73 yıllarında Arap ülkelerine karşı savaştı.

KADIN VE ÇOCUKLAR STADYUMDA KURŞUNA DİZİLMİŞTİ
1982 yılında İsrail Hükümeti'nde Savunma Bakanı olarak görev yapan Ariel Şaron, Lübnan'ın güneyinde Filistinli mültecilerin bulunduğu Sabra ve Şatila kamplarının işgal edilmesi emrini verdi. 16-18 Eylül 1982'de üç gün içinde 3 bin 500'e yakın Filistinli'nin katledildiği Sabra ve Şatila kamplarıyla ilgili olarak, o dönemde kamplarda gönüllü doktor olarak çalışan Çin asıllı İngiliz Doktor Ang Swe Ang, katliamdan önce hastanede tedavi ettiği çocukların bile katledildiğini belirtmişti. Dr. Ang, kadın ve çocukların bir stadyuma toplanarak üzerlerine ateş açılarak katledildiğini ve cesetlerin üst üste yığıldığını belirterek, vahşetin boyutlarını dünyaya duyurmuştu.

PROVOKASYONLA İKİNCİ İNTİFADA'YI BAŞLATMIŞTI
Ariel Şaron, 2000 yılında Mescid-i Aksa'ya girerek provokasyonda bulunmuştu. Şaron'un bu hareketi üzerine Filistinliler İkinci İntifada hareketini başlattı. İkinci İntifada, 2005 yılında Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ve Ariel Şaron'un Mısır'ın arabuluculuğuyla bir araya gelmesiyle sona ererken, Şaron sürpriz bir kararla işgal altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail askerlerini ve Yahudi yerleşimcileri geri çekti. Şaron, Gazze'den aldığı Yahudi yerleşimcileri işgal altındaki Batı Yakası'na yerleştirdi.

HAMAS İKTİDARA GELDİ ŞARON GÖREMEDİ
4 Ocak 2006 tarihinde beyin kanaması geçiren Şaron hala komada yattığı için Filistin topraklarında neler olup bittiğinden de habersiz. Şaron'un komaya girmesinden sonra HAMAS Filistin seçimlerini kazandı ve kısa süreli de olsa hem Batı Yakası hem de Gazze'nin Hükümeti oldu. Şaron, hala Gazze'yi yöneten HAMAS'ın seçimleri kazandığını bilmiyor. Doktorların bir daha kendine gelebilmesinin imkânsız olduğunu söylediği Şaron'un dört yıllık koma döneminde İsrail'de önce Ehud Olmert Başbakan oldu. Geçen yıl Gazze'de gerçekleştirilen katliamın mimarlarından Olmert'ten sonra, Şaron'un eski partisi Likud Partisi ve Lideri Benyamin Netanyahu iktidara geldi.