Şahin'den Demokrasi vurgusu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiaları değerlendirdi. Şahin,' başlatılan soruşturmalara müdahale çabaları var' dedi.

Şahin'den Demokrasi vurgusu
Kurtuluş Savaşı'nda Meclis'in Kayseri'ye taşınmasının gündeme geldiğini hatırlatan Şahin, "Bu karar uygulanmamış. Ama bu kararı alan da vazgeçen de bir tek hedefi gözlemiştir; o da Meclis, mutlaka açık kalmalı, Meclis mutlaka çalışmalarına devam etmelidir. Ben bugün dahil, bu mesajı gönlümde ve kafamda, altını çizerek muhafaza ediyorum, muhafaza etmenin gerekliliğini vurgulamak istiyorum." dedi.

TBMM Şeref Holü'ndeki kırmızı ve beyaz, yaklaşık 9 bin kürenin altında yer alan serginin açılışı Meclis Başkanı Şahin, Başbakan Erdoğan, TBMM eski başkanları Bülent Arınç, Köksal Toptan, Cahit Karakaş ve İsmet Sezgin'in katılımı ile yapıldı.

Açılışta konuşan Şahin, TBMM'nin 90. yılını sadece 23 Nisan 2010'da kutlamalarının, Meclis'in tarihteki şanlı yeriyle uyumlu olmayacağını söyledi. Şahin, TBMM Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğü bünyesinde 12 milyon belge arasında özellikle ilk Meclis dönemine ait bazı belgelerin tarandığını, 90 tanesinin tespit edildiğini bildirdi. İlk Meclis'in zor şartlar altında görev yaptığına işaret eden Şahin, bunun, kullanılan kağıtların kalitesinden bile anlaşıldığını ifade etti.

Şahin, Meclis'in hem cephede savaşı yönettiğini hem de yasama görevini yerine getirdiğini dile getirerek, bunları yaparken büyük devlet ciddiyeti görüldüğünü, her şeyin usulüne uygun yapıldığını, zabıtların usulüne uygun tutulduğunu aktardı.

"BU MESAJ MUHAFAZA EDİLMELİ"

Şahin, Bakanlar Kurulu'nun, top sesleri Ankara'da duyulurken, TBMM'yi Kayseri'ye taşıma kararı aldığını hatırlatırken, bunun Meclis'in açık tutulması için yapıldığını ifade etti. Şahin, "Niçin almış? Meclis ve Bakanlar Kurulu üyeleri biliyor ki Meclis kapanırsa, çalışamaz hale gelirse, milli mücadelenin başarıya ulaşması mümkün değildir. Meclis mutlaka açık kalmalı, çalışmalıdır. Bu karar uygulanmamış. Bu kararı alan da vazgeçen de bir tek hedefi gözlemiştir; o da Meclis, mutlaka açık kalmalı, Meclis mutlaka çalışmalarına devam etmelidir. Ben bugün dahil, bu mesajı gönlümde ve kafamda, altını çizerek muhafaza ediyorum, muhafaza etmenin gerekliliğini vurgulamak istiyorum." dedi.

TBMM Başkanı Şahin, kendisinden önce söz alan Yönetmen Sinan Çetin'in, Almanya'da bir arkadaşı ile yaşadığı anısını anlatması üzerine, "Türkiye Cumhuriyeti'ne, ülkenin bölünmez bütünlüğüne kast eden kim olursa olsun, cebinde hangi nüfus kağıdını taşıyor olursa olsun, ülkenin birliğini, bütünlüğünü ve devletin güvenlik güçlerini hedef alan herkesle bu ülkenin devleti, güvenlik güçleri mücadele eder, etmek zorundadır. Türkiye, huzurun, sükunun içinde, bulunduğu bir ortamda kalkınmasını daha ileri hedeflere götürebilir. Özellikle iç barış, her şeyden çok daha önemlidir. Bunu sağlamak için başta Hükümete, devlet erkini temsil eden tüm kurumlarımıza, TBMM'ye görevler düşmektedir. Bu görevler, şu ana kadar layıkıyla yerine getirilmeye çalışılmıştır, bundan sonra da getirilecektir." diye konuştu.

Bu arada, Başkan Şahin ile birlikte sergiyi gezen Başbakan Erdoğan, sergi defterini de imzaladı. Erdoğan, deftere, ''90. Yılda 90 Belge Sergisi ile yakın siyasi tarihimizle buluştuk. Cumhuriyetimizin kuruluşunda önemli katkıları olan başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, tüm Parlamento üyelerini rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun'' diye yazdı.

Meclis Başkanı Şahin de defteri imzaladı ve TBMM İç Mekan Alan Kurgu Çalışmasını yapan Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kavukçu'ya çini tabak hediye etti.

"HERKES GEÇMİŞTEN DERS ALMALI"

Şahin, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kapatılan DTP'nin, 'Barış ve Demokrasi Partisi' adı altında çalışmalarına devam edeceğini hatırlatılarak, 'Aynı görüntülerin yaşanmaması için BDP'lilere nasıl bir çağrıda bulunursunuz?' sorusu üzerine Şahin, DTP'nin kapatılmasının ardından, bu konudaki düşüncelerini kamuoyuyla paylaştığını söyledi.

Önemli sorumluluklar üstlenmiş kişiler olarak, yaşadıkları her olaydan, geçmişte yaşanan hataları tekrar yaşamamak için dersler çıkarmaları gerektiğine yönelik değerlendirmelerde bulunduğunu anımsatan Şahin, ''Bunu tekrar ediyorum. Yeni bir şey söyleyecek değilim. Yeni grubun, grup üyelerine, parti üyelerine hayırlı olmasını diliyorum. Anayasa ve İçtüzük çerçevesi içerisinde, ülkemize hayırlı hizmetler yapmalarını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

Şahin, BDP Grup Başkanlığı'na seçilen Nuri Yaman'ı tebrik ettiğini belirterek, ''İnşallah her şey, biraz önceki temennilerimiz istikametinde olur.'' dedi.

''BDP Milletvekili Emine Ayna, PKK'nın siyaset yapması gerektiğini söylüyor. BDP, DTP'ye göre daha şahin bir tavır mı izleyecek?'' sorusunu ise Şahin, ''Bekleyip göreceğiz. Şu anda bir şey söyleyemem." değerlendirmesinde bulundu.