Bursa'da cemevi tartışması

Bursa Kestel İl.e Belediye Meclisi'nde AK Partili ve CHP'li üyeler arasında cemevi tartışması çıktı

Bursa'nın Kestel İlçe Belediye Meclisi'ne verdikleri, Hacı Bektaşi Veli Cemevi'nin ibadethane sayılmasıyla ilgili teklifin reddedilmesi üzerine CHP'li üyeler oturumlara katılmama kararı aldı.

Kestel Belediyesi'nin 2010 yılı ilk meclis toplantısı dün akşam yapıldı. Rutin gündemin ardından CHP'li 6 üyenin geçen yıl verdiği ancak görüşülmediği için bu yıl yeniden yaptığı Hacı Bektaş-i Veli Cemevi ve Kültür Derneği'nin ibadethane olarak kabul edilmesiyle ilgili başvurusuna sıra geldiğinde tartışmalar başladı.Kestel Belediye Başkanı AK Partili Yener Acar toplantıda yaptığı konuşmada, konunun bir yıldan beri beklediğini ve Türkiye çapında önem arz ettiğini belirterek, "Daha evvel Diyanet İşleri Başkanlığı'na konu yazı yazılarak danışıldığında cemevinin ibadethane olarak kabul edilemeyeceği cevabı verildi. Bakanımız Faruk Çelik ile görüştüğümüzde çalıştayların devam ettiğini iki veya üç aya kadar sonuçlanacağını ve bu konuyu beklememizde fayda olacağını söyledi" diye konuştu.AK Parti Grup Sözcüsü Necmettin Ekinci de, cemevlerinin Türkiye çapında bir sorun olduğunu ve çalıştayların sonucunun beklenmesini istedi.

Toplantıda söz alan CHP'li Meclis Üyesi Zeynel Üngör, cemevlerinin Türkiye'nin bazı bölgelerinde ibadethane olarak kabul edildiğine dair örnekler bulunduğunu ve bir yıldan beri bekleyen başvurunun sonuçlandırılmasını talep etti. CHP Grup Sözcüsü Şükrü Aksu da toplantıda yaptığı konuşmada, cemevlerini ibadethane olarak kabul eden belediyeler bulunduğunu hatırlatarak, bu karardan dolayı soruşturma geçiren belediye bulunmadığını da söyledi.Belediye Başkanı Yener Acar, Şükrü Aksu'dan "yeterli bilgi edinilmiştir" diyerek konuşmasını bitirmesini istedi. Konuşmasının kesilmesine tepki gösteren Aksu, "Ben CHP grubu adına konuşuyorum ve konuşmama devam edeceğim. Bu gün ülkemizde kilisede ibadet edildiğini görüyoruz. Biz de cemevinin ibadethane sayılmasını istiyoruz. AB yasaları ile AİHM komisyonlarının bu konuda kararları bulunduğunu eğer bu konuda Yener Acar olarak karar aldırırsanız siz bu konuda Bursa'da öncü olacaksınız ve takdir göreceksiniz. Eğer kabul etmezseniz biz CHP meclis üyeleri olarak bir daha meclis toplantısına katılmayacağız" dedi.Daha sonra cemevinin ibadethane sayılmasıyla oylanan önerge 9 AK Partili üyenin oyuyla reddedildi. Kabul oyu kullanan 6 CHP'li üye tekliflerinin reddedilmesi üzerine salonu terk etti.