Nijerya'da MOSSAD kavgası iddiası

Nijerya ülkedeki operasyonlarda Mossad desteği sağlanması planları konusunu tartışırken, Amerika'dan da şok bir iddia geldi.

Nijerya hükümetinin, gizli bir güvenlik paktı ile, ülkenin güvenlik operasyonlarını yürütecek elemanları eğitmek üzere İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ı davet ettiği haberi Meclis'te sert tartışmaların yaşanmasına neden oldu.

Eski Milli Güvenlik ve İstihbarat Temsilciler Komitesi başkanı Abdullah Faruk Nijerya'nın güvenlik ajanlarını eğitmek için Mossad veya herhangi bir yabancı istihbarat örgütüne ihtiyacı olmadığını savundu.

Ancak, Ulusal Güvenlik ve İstihbarat Senato Komitesi Başkanı Nuhu Aliyu, İsrail ile yapıldığı bildirilen güvenlik paktına destek verdi ve Mossad'ın 'uzmanlığının' ve ülkedeki varlığının ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturduğuna inanmadığını söyledi.

Faruk, Mossad'ın Nijeryalı güvenlikçileri eğitmesini ülkenin 'gururuna karşı' yapılmış bir hareket olarak nitelerken, Aliyu "dünyanın en iyi istihbarat teşkilatının Nijerya güvenlik kurumlarına eğitim vermesinin yararlı olduğunu" iddia etti.

"NİJERYALI BOMBACIYI UÇAĞA MOSSAD ALDI"

Öte yandan, Amerikalı Veterans Today dergisi, Abdulmuttalib'in uçağa bindiği Amsterdam'daki Schipol Havaalanı'nın güvenliğini İsrail'e yakın bir şirketin sağladığını öne sürdü.

ABD'li bir grup emekli subayın yayınladığı Veterans Today isimli dergide, 7 Ekim 2009'da Yemen'de İsrail gizli servisi MOSSAD'la bağlantısı olduğu ortaya çıkan sözde 'İslami' örgüte atıfta bulunularak, Detroit uçağını havaya uçurmaya çalışan Abdulmuttalib'in MOSSAD'ın izni olmadan elini kolunu sallayarak uçağa binemeyeceği kaydedildi.

BANKACI DEĞİL, SİLAH ENDÜSTRİSİNİN YÖNETİCİSİ

Gordon Duff imzalı Veterans Today dergisindeki yazıda, Abdulmuttalib'in babasının basında 'bankacı' olarak lanse edildiği, ancak bunun bir 'örtme' olduğu belirtildi. Abdulmuttalib'in babasının Nijerya'daki tüm savunma ve silah endüstrisini kontrol ettiği ve İsrail'le bu yüzden yakın işbirliği yaptığı belirtilen yazıda, babanın silah işleri dolayısıyla İsrail ve MOSSAD'la neredeyse her gün görüşmeler yaptığı belirtildi.