Develer hizmet için güreşti

Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen deve gürüşlerinden elde edilecek gelirin alt yapı ve arıtma tesisi hizmetlerinde kullanılacağı bildirildi.

Develer hizmet için güreşti
Bodrum'un Ortakent- Yahşi Beldesi'nde 16. Geleneksel Ortakent-Yahşi Deve Güreşi Festivali düzenlendi. Güreşlere Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi'nden yaklaşık 160 deve katıldı. Güreşlere vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Vatandaşlar, deve güreşi yapılan alanın etrafında piknik yaptı ve davul zurna eşliğinde eğlendi.

Oldukça çekişmeli müsabakaların sonunda develeri ayırmaya çalışan görevliler zor anlar yaşadı. Bazı güreşlerde hızını alamayan develer seyircinin arasına daldı. Bazı izleyenler ezilmekten son anda kurtulurken, geriye sandalye ve tabure kırıkları kaldı. Güreşlerde zaman zaman deve sahipleri arasında da tartışma yaşandı. Bir tartışmanın büyümesi üzerine jandarma güçleri olaya müdahale etti. Gerginliğin yatıştırılmasının ardından güreşlere devam edildi.

Güreşlerde Bodrum Kaymakamlığı Kupası final mücadelesi berabere sonuçlandı. Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir, Balıkesir'den katılan Fernaz isimli devenin sahibi Nihat Altınkaya'ya ve İzmir'den katılan Cambazoğlu Kabus adlı devenin sahibi Yaşar Tokluoğlu'na kupalarını verdi. Güreşlere katılan develerin sahiplerine hediyeler verildi.
Deve güreşi ve benzeri gelenek ve göreneklerin yaşatılmasını istediklerini söyleyen Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz, "Her yıl ocak ayının ilk Pazar gününde bu güreşleri gerçekleştiyoruz. Deve güreşleri artık pahalı bir hobi haline geldi. Bunu bir festival halinde yaşabilmek bizi mutlu ediyor. Başa güreşen develerin en az 150 bin TL civarında fiyatları var" dedi.

Güreşlerden elde edilen gelirin alt yapı hizmetleri ve arıtma tesisi için kullanılacağını kaydeden Başkan Şahbaz "Bir anlamda develer bugün doğa ve çevre için güreşti" dedi.
Güreşleri izlemeye gelenler arasında yer alan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise, "Yılbaşındaki kalabalık buradaki deve güreşlerinde de devam ediyor. Turizm açısından yeni yıla özellikle yurt dışı turizmi açısından umutlu girdik. Örf ve adetlerimizi devam ettirmek açısında da burada gördüğümüz güzelliği de takdir etmek lazım; Bodrum ekonomisine Bodrum turizmine bir katkıdır. Bodrum Yarımadası'nda 3 yerde deve güreşimiz var. İleride belki bunu tek olarak Bodrum Yarımadası adı altında
düzenleyebiliriz. Bir arena haline gelebilir" diye konuştu.

Güreşleri izleyenler arasında Milliyetçi Hareket Partisi Muğla Milletvekili Metin Ergun ile yabancı uyruklu turistler de yer aldı.