Kapusuz:Anayasa mutlaka değişmeli

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, anayasanın mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi.

Salih Kapusuz, Çanakkale Girişimci İş Adamları ve Sanayicileri Derneği (ÇAGİAD) tarafından Truva Otel'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, "Üzülerek ifade edeyim ki bugün ihtilal döneminin ürünü bir anayasa ile karşı karşıyayız. Bu anayasa bu ülkeyi taşıyamıyor, tartamıyor. Dar geliyor bu elbise, değişmesi lazım. 'Sayın milletvekilim, seçtik gönderdik, 336 milletvekiliniz var, yapsanız ya, değiştirin' diyebilirsiniz. Arkadaşlar, anayasalar toplumun tamamını ilgilendiren genel yasalardır. Elbette, sayısal güçle sonuçlar alabileceğinizi düşünseniz bile, şu bir vakıadır ki bunu birlikte yapmak doğrudur. Bugüne kadar siyasi partilerin söylemlerine, geriye doğru bakarsanız, herkes 12 Eylül Anayasası'ndan şikayetçidir, geçmişte YÖK'ten şikayetçiydi, başka şeylerden şikayetçiydi. 'Gelin kardeşim, bunu birlikte yapalım' dediğimizde, dün şikayet edenler bugün hepsi kaçıyor" ifadesini kullandı.
Anayasanın 10 ve 42. maddelerinde değişiklik yaptıklarını ve 411 milletvekilinin oyuyla TBMM'de kabul edildiğini ifade eden Kapusuz, bu değişikliğin Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünü hatırlatarak, "Anayasa gereği, değiştirilemez üç maddenin dışında bugüne kadar çok değişiklik yapıldı. Anayasada 15 kez değişiklik yapıldı. Benim içinde bulunduğum parlamento dönemlerinde, hatırımda yanlış kalmamışsa 36 maddesi birden değiştirilmişti. Şimdi çıkıyor Sayın Kanadoğlu diye bir beyefendi, peşinde CHP, 'Siz anayasayı değiştiremezsiniz' Bu meclis anayasayı değiştiremezmiş. Şimdiye kadar değiştirildi, oldu da şimdi niye olmuyor? Beyefendilerin hoşuna gitmiyor bu yapı. Öte yandan başka bir örnek daha hatırlarız değil mi? Bir rezalet. Rahmetli Özal öyle seçildi, Ahmet Necdet Sezer öyle seçildi, Demirel öyle seçildi, cumhurbaşkanı seçtik. Anayasa’da da bu konuda değişiklik yapılmadı. Cumhurbaşkanlığı seçimi başladı. Maç başladıktan sonra Anayasa Mahkemesi'ne gittiler, itiraz ettiler. Anayasa Mahkemesi kararı herkesi bağladı, biz de uyduk ama 367 gibi, herkesin tartıştığı, hiç de doğru olmayan, fevkalade yanlış bir karar aldı" diye konuştu.
Baskı grupları başta olmak üzere, işadamları, sanayiciler, medya, sivil toplum örgütlerince, kendileri veya kendileri gibi bu sorumluluk altında olması gereken siyasilere, anayasa değişikliği konusunda mutlaka hatırlatma, baskı ve ikazda yarar gördüğünü kaydeden Kapusuz, "Çünkü bu anayasa ile biz çağı yakalayamayız. Bu anayasayla Türkiye'yi istediğimiz noktaya taşıyamayız. Bugün iktidarda biz varız, yarın başkası olabilir. Önemli olan bu değil. Bu ülkeye ne yapıldığı önemlidir" dedi.