Apple mı Nokia mı?

Cep telefonu devlerinin pazar paylarını merak ediyor musunuz?

Apple ve Nokia cep telefonu pazarının büyük kısmını ellerinde tutan iki davalı dev. Paylarını daha da arttırmak için çalışıyorlar.

2009'un son çeyreğinde Apple'ın iPhone, iPod Touch ürünleri ve iPhone işletim sistemi Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda ve çevresini kapsayan Okyanusya pazarında çok başarılı oldu.

Nokia'nın mobil ürünleri ve Symbian işletim sistemi ise Afrika, Asya ve Doğu Avrupa'da büyük yaygınlık kazandı.

Mobil platformlar için metin ve banner reklam pazarlayan AdMob hangi bölgede, hangi cep telefonlarının kullanıldığını takip ediyor. Yayınladığı verilere göre Nokia 2009 yılında Apple'a pazar payı kaybetti. Admob ağında Nokia'daki reklam gösterimi 2008 son çeyrekteki yüzde 33'lük payından, 2009 'un son çeyreğinde yüzde 18 paya düştü.

Apple, HTC, RIM, Nokia...

Apple'ın AdMob'daki payı ise yüzde 36'ya çıktı, bu da önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9'luk bir artış demek.

HTC'nin payı ise yüzde 1'den yüzde 6'ya yükseldi. Bu yükselişi özellikle Google'ın Android işletim sistemini kullanan cep telefonlarının, Kuzey Amerika'da ve Batı Avrupa'daki popülaritesine borçlu. Android cep telefonlarının payı akıllı telefonlar içerisinde yüzde 1'den yüzde 16'ya yükseldi.

BlackBerry cep telefonlarının, işletim sisteminin üreticisi Research In Motion'un payı ise yüzde 3'te sabit kaldı.

İşte dünyanın hali!

Apple mı Nokia mı?

Akıllı cep telefonları bütün telefonlar içerisinde yüzde 14 paya sahip ancak AdMob reklam ağındaki trafiğin yüzde 39'u bu telefonlar üzerinden sağlanıyor. Kuzey Amerika'da Apple yüzde 40, Samsung yüzde 17, Motorola yüzde 11 paya sahip oldu.

Nokia ise Asya'da yüzde 54 pay ile liderliği korudu. Doğu Avrupa'da biraz düşüş ile yüzde 35 ile hala lider.

Elbette bütün bu ölçümlerin reklam ağı üzerinden hesaplandığını ve tam olarak cep telefonu satışlarını yansıtmadığını tekrar belirtmeliyiz.