Arkasında 21 bin dava bıraktı

18.5 milyar Dolar'lık tahsilat ile rekor kıran Ahmet Ertürk, aynı zamanda Türkiye'de hakkında en çok dava bulunan kişisi haline geldi.

Ertürk’ün görevde bulunduğu altı yıllık dönemde, TMSF’nin işlemleri nedeniyle toplam 21 bin dava açıldı. TMSF Başkanı Ertürk’ün dava rekoru kırmasına, TMSF’nin alacaklı olduğu kişi ve kurumların TMSF aleyhine dava açması etkili oldu. Örneğin batık bankaların hakim hissedarları, el konulan bankalardan kredi kullanan gerçek ve tüzel kişiler, TMSF’nin her işlemiyle ilgili dava açtı. Hatta aynı konuda birden çok dava açıldı. TMSF tarafından alacakların tahsili için yaklaşık 10 bin dava açılırken, TMSF aleyhine açılan davaların sayısı ise 21 bini buldu.

HAKİM HİSSEDARLARDAN 683 DAVA

TMSF aleyhinde dava açan gerçek ve tüzel kişilerin başında, el konulan bankaların hakim hissedarları geliyor. TMSF, el konulan bankaların hakim hissedarları hakkında bankacılık kanunu çerçevesinde toplam 703 dava açtı. Aynı şekilde, hakim hissedarlar hakkında banka dışındaki borçlar içinde amme alacakları kanunu kapsamında toplam 2 bin 738 dava, 236 ceza davası, 541 itirazın iptali davası açıldı. Hakim hissedarlar, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün başında bulunduğu Fon Kurulu üyeleri ve TMSF hakkında ise toplam 683 dava açtı. Hakim hissedarlar dışında, kamu kurumları da alacakları için TMSF aleyhinde dava açtı. Yine bonozedeler, off-shorezedeler de TMSF hakkında birçok dava açtı. Örneğin bankaların kredi işlemleri dışında TMSF aleyhine toplam 13 bin 113 dava açıldı.
Ertürk’ü üzen iki soruşturma

Ahmet Ertürk hakkında batık banka patronları ve diğer alacaklılar tarafından açılan tazminat davaları da bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde, yaklaşık 6.5 yıldır firarda olan baba Kemal Uzan tarafından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan bir ihbar üzerine soruşturma açılması kararı alındı. Bunun için, savcılık Başbakanlık’tan izin istedi. Başbakanlık’ta izin vermeden önce, iddiaların incelenmesi için Başbakanlık Teftiş Kurulu’nu görevlendirdi. Ayrıca Toprakbank’ın eski sahibi Halis Toprak’ın bir suç duyurusu üzerine savcılık Ertürk hakkında soruşturma başlattı. Bu iki soruşturma TMSF Başkanı Ertürk’ü üzdü. 

YURT DIŞINDA DA DAVA AÇILDI

TMSF’nin aleyhine açılan davalar sadece Türk mahkemelerinde açılan davalarla sınırlı kalmadı. TMSF, batık bankaların hakim hissadarların yurt dışındaki mallarına el koymak için uluslararası mahkemelerde birçok dava açarken, yine yurt dışından TMSF aleyhine de birçok dava açıldı. TMSF, batık bankacıların malları için yurt dışında 13 tahkim davası açarken, TMSF ve Türkiye aleyhine toplam 14 tahkim davası açıldı. TMSF’nin yurt dışında açtığı tahkim davaların büyük kısmını Uzan Grubu’nun İsviçre, Polonya gibi ülkelerdeki malların yurda getirilmesini içeriyor. TMSF aleyhine açılan tahkim davalarının büyük bölümü de yine Uzan Ailesi’nin başta Telsim ve çimento fabrikalarına ilişkin davaları geliyor.