ABD'den İran'a yeni ambargo

Ülkedeki güçlü Musevi lobisinin yoğun çalışmaları ve baskıları sonucu Amerika Birleşik Devletleri Senatosu,İran'a karşı yeni ambargo kararları aldı.

İran'a karşı ambargo kararının arkasında, Türkiye karşıtı bir senatör bulunuyor. ABD'deki Türkiye karşıtı Ermeni lobisinin de en önemli sözcülerinden biri olan ve sözde soykırım konusunda Senatoya tasarılar sunan Demokrat Parti Nevada Senatörü ve Senato çoğunluk lideri Herry Reid'in sunduğu 'İran'a Geniş Kapsamlı Ambargolar' tasarısı, Senato'da oybirliğiyle kabul edildi.

Amerikan senatosunun İran'a yeni ambargo kararı almasının asıl nedeninin, Musevi lobisinin bu ülkedeki petrol rafine çalışmalarını sekteye uğratma isteği olduğu kaydedildi. İran'la petrol işi yapan Amerikan şirketlerini de hedef alan karar, 'İran'ın nükleer silah edinmesine karşı ABD'nin ciddi olduğu' mesajını da içeriyor.
Bu arada kararı destekleyen ve aralarında Evan Bayh (Demokrat-Indiana), Jon Kyl (Cumhuriyetçi-Arizona), Joe Lieberman (Bağımsız-Connecticut), Chuck Schumer (Demokrat-New York), John McCain (Cumhuriyetçi-Arizona), Robert Casey (Demokrat-Pennsylvania), Johnny Isakson (Cumhuriyetçi-Georgia), Ben Cardin (Demokrat- Maryland) ve David Vitter (Cumhuriyetçi- Louisiana) gibi isimlerin bulunduğu çok sayıda senator, sözkonusu ambargo kararının 'İran'a karşı harekete geçmeyen Birleşmiş Milletler'e de bir mesaj olduğunu' kaydetti.