Saddam Hüseyin Roma'da anılacak

Irak'ın eski lideri Saddam Hüseyin İtalyan'ın başkenti Roma'da, düzenlenen bir törenle anılacak.

Saddam Hüseyin Roma'da anılacak
Radikal Parti'nin onursal başkanı Marco Pannella, 6-7 Ocak'ta Roma'da Saddam'ı anmak için bir toplantı yapacaklarını duyurarak, "Irak sorununa barışçıl bir çözüm mümkündü. Saddam sürgünü kabullenmişti. Ama ABD yönetimi buna yanaşmadı" dedi.

Partinin kurucularından biri olan 80 yaşındaki Pannella, bugün Radio Radicale'de canlı yayında yaptığı açıklamada, "Saddam, Radikal Parti olarak o dönemde savaşın yegane alternatifi olarak sunduğumuz öneriyi kabul etmişti.

Saddam, savaşın bunu isteyenlere de ölüm saçacağının bilincindeydi. Sürgüne gitmeye razı olmuştu. Bu sayede, halkını da yaşanacak tüm trajedilerden kurtarmış olacağını biliyordu" diye konuştu.

Pannella, Irak'ta halen süren trajediyi, "hain (George) Bush'un alçaklığının, hain (Tony) Blair'in korkaklığının, tercihin savaştan yana kullanılmasını (Silvio) Berlusconi'nin de desteklemiş olmasının ürünü" diye niteledi.

Radikal Parti'nin tarihi lideri Pannella, "Saddam, kendisinin yargılanması ve ölüm cezasına çarptırılması esnasında, bizim yaklaşık bir yıl boyunca sürdürdüğümüz şiddet karşıtı politikaya rağmen idam edildi. O vahşi idam, tüm dünyaya seyrettirilerek gerçekleştirildi. Saddam'ın kafasını ve dilini kestiler. Bu sayede 2003'un şubat ve mart aylarında neler yaşandığına ilişkin gerçeğin ortaya çıkmasını da engellemiş oldular. Eski diktatörün sürgüne gönderilmesiyle barışçıl bir çözüm pekala mümkündü. Ancak ABD yönetimi bunu engelledi" diye konuştu.