Mersin kurtuluşunu kutladı

Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yıldönümü kutlamalarında, kent ay-yıldızlı bayraklarla donatıdı.

Mersin kurtuluşunu kutladı
Mersin Valiliği tarafından her yıl olduğu gibi bu yıl da organize edilen ve renkli görüntülere sahne olan kutlamaların ilki merkez ilçe Toroslar Belediyesi'nce organize edilen; 'Kuvva-i Milliye Yürüyüşü' ile başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Toroslar Anıt Kavşağı'nda bir araya gelen Mersinliler, mehter takımının çaldığı marşlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Kurtuluş Savaşı'nın da simgelendiği yürüyüşte, bir kağnı üzerinde cepheye mühimmat götüren asker ve Türk kadınlarının yanı sıra temsili mermi taşıyan çocuklar da kutlamalarda yer aldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı öncülüğünde yürüyen kalabalığa Erzurum Atlı Spor Kulübü Cirit Grubu da eşlik ederek, 'Kurtuluş Günü' kutlamalarına renk kattı. Grup, ellerindeki Türk bayraklarıyla yaklaşık yarım saat süren yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'na ulaşarak resmi kutlamalara katılırken, caddedeki vatandaşlar da kortejdekilere sevgi gösterilerinde bulundu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı kutlamalarsa saat 09.00'da Mersin Tren Garı'nda başladı. Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından temsili milis kuvvetlerini taşıyan tren, il protokolü tarafından karşılandı. Ardından kortej; Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde Valilik Hizmet Binası'na kadar yürüdü. Burada göndere Türk bayrağı çekilmesinin ardından Vali Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karabasun ve Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan tebrikleri kabul etti.
Kutlamalar, daha sonra Cumhuriyet Alanı'nda devam etti. Buradaki törene; Vali Hüseyin Aksoy, Tuğamiral Mustafa Karasabun, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, MHP Mersin Milletvekilleri Behiç Çelik ve Kadir Ural ile CHP Mersin Milletvekilleri İsa Gök, Vahap Seçer ve Ali Oksal'ın yanı sıra askeri erkan, kamu kurum ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Çelenklerin Atatürk Anıtı'na sunulmasının ardından Macit Özcan, 'Şeref Defteri'ni imzaladı. Tören, Vali Hüseyin Aksoy, Tuğamiral Mustafa Karabasun ve Belediye Başkanı Özcan'ın halkın bayramını kutlamasıyla devam etti.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Özcan, Mustafa Kemal Atatürk'ün; "Mersinliler, Mersin'e sahip çıkın" vasiyetin yola çıkarak Mersin'i bir 'dünya kenti' haline getirdiklerini söyledi. Özcan, bugün kentte bir takım eksiklikler olmasına karşın, Mersin'in sağlıklı kalkınmanın ivme kazandığı bir kent haline geldiğine dikkat çekerek, Milli Mücadele Dönemi'nde kentte yaşanan tarihsel gelişmelerle ilgili olarak katılımcılara bilgi verdi. Özcan, "Sevgili gençler, Milli Mücadele mucizesinin ilhamı, Misak-ı Milli ve Kuvva-i Milliye ruhundan kaynaklanan halkı gurur ve vatan sevgisiyle günümüzde sizler de kalbinizde yaşatmaya devam ettirerek görevinizi yapmalısınız. Bizlere düşense; sizlere yakışır, çağdaş, demokratik ve özgürce yaşayacağınız ortamlar yaratmaktır. Dünya kenti Mersin'de sevgi, barış ve kardeşlik duyguları içinde yaşamak umuduyla hepinizi kucaklıyorum" dedi.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız ise, her dönemde olduğu gibi gelecekte de Türkiye'yi içten ve dıştan bölmek isteyenlerin olacağına dikkat çekerek, bu duruma Türk gençliğinin asla müsaade etmeyeceğini vurguladı. Kemal Cındız, gençlerin geleceğin teminatı olduğunu ve bu nedenle de bugünün gençlerinin Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Gençliğe Hitabesi'ni rehber edinmesi ve 'Nutuk'u da mutlaka okuması gerektiğini vurguladı. Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yıldönümü kapsamında gerçekleştirilen resmi kutlama töreni, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu'nun gösterisinin ardından düzenlenen geçit resmi ile sona erdi.