ABD'de tehlike çanları çalıyor

Uzaklarda terörizme karşı savaş veren ABD'nin yanıbaşında tehlike çanları çalıyor.

Newsweek dergisinde yayımlanan bir haber analizde, ABD’nin 11 Eylül saldırısı sonrasında uzak bölgelerde terörizmi durdurmak için verdiği çabasının başarılı olmadığına dikkat çekilirken, ülkenin en büyük sorunlarından biri olan El Kaide’nin üç farklı koldan tehlike çanları çalmaya devam etmesine vurgu yapıldı.

Bunlardan ilki ABD’nin Afganistan ve Irak’ta verdiği savaşlarla etkisizleştirdiğine inandığı, 11 Eylül saldırılarını da düzenleyen Usame Bin Ladin ve Ayman el Zevahiri liderliğindeki temel grup.

İkincisi ise bu grubun Irak, Kuzey Afrika, Yemen ve El Kaide ile bağlantısı olan ancak çok gelişmiş saldırı olanaklarına sahip olmayan küçük gruplar.

Tehlikenin son adresi ise, ABD içinde El Kaide’nin ideolojisinden etkilenen fakat saldırı konusunda çok fazla eğitim almamış ve örgütle sağlam bağlantılar kuramayan terörist adayları.

Analizde, ABD’nin geçen iki yılda Afganistan-Pakistan sınırında, örgütün 20 kişilik lider kadrosundan 12’sini öldürdüğü ve ilk grubu etkisiz hale getirdiği belirtilirken, bu gelişmenin diğer iki kategorideki küçük çaplı saldırılar düzenleyen teröristleri, büyük saldırıya teşvik ettiğine dikkat çekildi.

ABD’DEKİ SALDIRGANLAR ARTIYOR

El Kaide saldırılarının etkisi genelde gerçekleştikleri yerle sınırlı kalır ancak Somali ve Yemen’de gerçekleşenler, ABD müttefiklerinin sayısız saldırısına maruz kaldığından ve karşı ataklarda genelde ABD silahları kullanıldığından, bu durum ülke içinde cihat yanlıların yetişmesine neden oldu.

Ülkede sefalet içinde yaşayan Somalili ABD’lilerin bazıları, atalarının maruz kaldığı durumlara isyan olarak şu anda canlı bomba olmaya gönüllü.

Analizde, ABD’de henüz canlı bomba vakasına rastlanmadığı ancak potansiyelin yüksek olduğuna dikkat çekildi. Bununla birlikte değerlendirmelerine yer verilen ve ismini açıklamak istemeyen bir uzman, örgütün eskiden yerel hedefler belirlerken, son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından hedefini ABD’ye kaydırabileceğini vurguladı.

TEHLİKE FAKTÖRLERİ ÇOĞALIYOR


Son zamanlarda yaşanan birçok gelişme, güvenlikte istikrarsızlığın yaşanabileceğine işaret ediyor. Örneğin İran rejiminin ülke için karışıklıklar ve dış baskılarla sarsılması, Devrim Muhafızları’nın ABD’ye zarar vermenin yollarını aramasına neden olabilir.

Bununla birlikte, ABD’nin Afganistan’a 30 bin ek asker göndermesi, Taliban askerleri arasında ülkenin Afganistan’ı işgal etmeye çalıştığı fikrini yaratabilir.

ABD aynı zamanda Ortadoğu’da İsrail ile Filistin arasındaki çatışmada, İsrail’e destek vermekle suçlanıyor.

YALNIZ KURTLAR


Analizde özellikle son iki faktörün Batı ülkelerindeki Müslümanlar arasında radikalleşmeyi artırdığına dikkat çekildi ve ABD ve diğer ülkelerde insanların ölümüne neden olan saldırılar düzenleyen radikal İslamcı saldırganlar “yalnız kurtlar” olarak tanımlandı.

Bütün bunlara ek olarak, El Kaide’nin Yemen’deki kolunun lideri Nasır el Vuhayşi’nin destekçilerine ABD’deki metrolar ve yerleşim yerlerinde terör saldırıları yapmaya davet ettiği belirtildi ve bu durumun El Kaide’nin temel grubunun etkisinin azaldığına inanan güvenlik yetkililerini tedirgin ettiği vurgulandı.

Analizde, saldırıların önüne geçmek için asıl gerekli olan şeyin, El Kaide’nin ideolojisi üzerine gitmek olduğu ve ABD Başkanı Barack Obama’nın ülke için gerçek tehlike olan küçük gruplar ve bireylere odaklanması gerektiğine dikkat çekildi.