A8 yakıt konusunda çok cimri

Teknolojinin öncüsü yeni Audi A8, Mayıs ayında Türk tüketicileriyle buluşacak.

A8 yakıt konusunda çok cimri
Audi tarafından 2010 yılının Mayıs ayında Türk tüketicilerle buluşacak olan yeni A8, yeni standartlar belirliyor. Sportif bir zarafet yayan yeni A8, aynı zamanda klasik Audi tasarımını yeniden tanımlamasıyla da etkileyici.

Marka’nın yeni amiral gemisi, pek çok yenilikçi teknolojide en ileri noktayı temsil ediyor; bir teknoloji ve görsel sanat eseri olan ve her türlü aydınlatma işlevi için ışık yayan diyotları kullanan tamamı LED farlar, aydınlatma teknolojisinde bir kuantum sıçramasını ifade ediyor ve otomobil tasarımında yeni trendleri belirliyor.

Audi’nin ilerici buluşlarından Audi Uzay Kafesi dahilinde, lüks sedanın gövdesi ağırlıklı olarak alüminyumdan yapılmış. 15 yıl önce seri üretilen ilk A8 nesli modelinde Audi Uzay Kafesi (ASF) teknolojisini sunan Audi, o tarihten günümüze bu konudaki liderliğini durmaksızın geliştirdi. Gövdesi sadece 231 kilogram olan ve muadil bir çelik gövdeye oranla yaklaşık yüzde 40 daha hafif olan yeni A8, böylece çevre açısından da önemli avantajlar sunuyor.

Aracın iç mekânı, yeni, ferah tasarımı ve hünerli işçiliği ile büyüleyici. Sunulan konfor, yeni, heyecan verici ortam aydınlatmasından lüks koltuklara kadar birinci sınıf olan yeni A8’de, yine Audi markasının karakteristik bir özelliği olan en küçük ayrıntılara kadar gösterilen özen ve tavizsiz kalite hemen hissediliyor.

Yeni Audi A8’deki öncü bir yenilik içeren MMI (Multi Medya Arayüzü), örnek teşkil ediyor ve kolay çalışmasıyla yeni bir zekâ düzeyi sunuyor: MMI touch (Dokunmatik MMI) olarak bilinen touchpad (dokunmatik fare) sayesinde sürücü, navigasyon varış noktalarını ve telefon numaralarını, sadece parmaklarının ucunu kullanarak, pad üzerinde yazabiliyor. Yeni A8’de MMI navigasyon plus, destek ve güvenlik sistemleriyle de sıkı bir şekilde bütünleşiyor. Yolla ilgili bilgi toplayan sistem, otomatik şanzıman, farlar ve stop & go (Dur-git) işlevli Audi uyarlanabilir hız sabitleyici sistem için, kumanda birimlerine veri temin ediyor ve sürücüyü desteklemelerine imkân veriyor. Pek çok durumda yeni Audi ön algılı (pre sense) güvenlik sistemi, kazaların önlenmesine veya sonuçlarının hafifletilmesine yardımcı olabiliyor.

Yeni A8’deki teknolojik yenilikler arasında, yayaları ekran üzerinde görüntüleyen gece görüş asistanı ve hız sınırları ile ilave işaretleri gösteren hız sınırı göstergesi de yer alıyor. Audi ayrıca arka koltuk eğlence sistemi ve son teknoloji ürünü, sürücü odaklı çevrimiçi hizmetleri de içine alan bir dizi cazip multimedya modülü de sunuyor.

Başlangıçta, 372 hp güç üreten 4.2 FSI ve 350 hp gücündeki 4.2 TDI motorlarla sunulacak olan A8 ailesi, daha sonra, her yönüyle yeniden tasarlanan 250 hp güç çıkışına sahip 3.0 TDI motorlu modeliyle genişleyecek. Motorların tamamı daha fazla güç ve daha fazla tork sunan A8’de, yakıt tüketimi önemli ölçüde azaltılmış. Yakıt ekonomisinin, yeniden kazanım sistemi ve yeni termal yönetim gibi akıllı teknolojiler sayesinde yüzde 22 oranında iyileştirildiği A8’de, yeni 3.0 TDI standart olarak start-stop (Çalıştır – durdur) sistemi ile donatılmış.

3.0 TDI’ın, gücü ön tekerleklere aktaran ve 204 hp gücündeki ikinci bir versiyonu ise daha sonraki bir tarihte yollarla buluşacak. Bu motorla donatılan Audi A8, 100 km’de sadece 6,0 litre yakıt tüketirken, bu rakam, şimdiye kadar lüks segmentte ulaşılmamış bir değer olan, kilometrede 159 gram CO2 emisyonuna denk geliyor.

A8’deki standart yeni şanzımanlar da verimliliğin artırılmasında büyük bir rol oynuyor. 8 ileri tiptronic, sekiz vitesini çok iyi bir şekilde derecelendirirken, geniş bir yayılımı da başarıyor ve tamamen elektronik olarak kontrol ediliyor. Yine yeni A8’de standart olan quattro sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi belirgin bir spotif karaktere sahip. İstek üzerine, spor diferansiyel dinamik bir şekilde kuvvetleri arka akslar arasında dağıtıyor; bu özellik A8 4.2 TDI’da standart olarak sunuluyor.
Yeni A8, şasi itibarıyla da en sportif ve en fazla sürücü odaklı bir lüks sedan duruşu sergiliyor. Tekerlek kontrol kollarının alüminyumdan yapıldığı A8’de, kontrollü sönümlemeli uyarlanabilir havalı süspansiyon standart donanım olarak sunuluyor ve Audi Drive sistemiyle bütünleştiriliyor. İsteğe bağlı sunulan dinamik direksiyon tamamlayıcı bir aksam olarak A8’in özellikleri arasında yer alıyor.


Yeni A8, önceki model tarafından başlatılan ve Audi’nin yaklaşık 150.000 adet satış gerçekleştirmesini sağlayan başarı öyküsünü devam ettirmeyi amaçlıyor.