HDTV hakkında ne kadar bilginiz var?

HDTV alışverişine gitmeden önce gerçekten tüm özellikleri okumaya ihtiyacınız var...

HDTV hakkında ne kadar bilginiz var?
Howstuffworks.com isimli sitede yer alan habere göre, HDTV hakkında doğru bilinen yanlışlar yer aldı.

1. Daha büyük ekran ve daha yüksek çözünürlük her zaman HDTV için iyidir: Daha büyük rakamlar her zaman görüntüyü daha iyi yapmaz. Aynı çözünürlüğe sahip iki televizyona aynı uzaklıktan akarsanız, daha geniş görüntü daha küçük olana göre daha keskin değildir. DVD ya da dijital kablo üzerindeki HDTV yayınları için, dijital sinyal ölçeklendirilebilir. Eğer analog sinyal alıyorsanız, bir kanalı ya da gösteriyi orijinal dijital kalitesinde izleyemezsiniz.

2. HTDV için HDMI kabloları gerekiyor: Satıcılar HDTV ile birlikte satın almanız gerekenler listesine çok pahalı olan HDMI kabloları da ekler. Eğer gerçekten HDTV için bu kablolara ihtiyacınız varsa satın alın.

Yüksek çözünürlüklü Multimedya arayüzü (HDMI), cihazlar arasında dijital ses ve görüntüyü gönderen standarttır. Panasonic, SonyToshiba gibi ev sinema sisteminde HDMI standarttır. 2008 yılında 800'den fazla üretici standartlaşma kararı aldı ve 229 milyon HDMI içeren cihazları piyasaya sundu. Bu listede HDTV'ler, BlueRay oynatıcılar, kişisel bilgisayarlar, oyun konsolları ve dijital video kameralar var. Kısaca, HDTV'niz için HDMI kablo almanız zorunlu değil, ancak HD video izlediğinizde diğer bağlantı teknolojilerinden daha iyi kalite sunacaktır.

3. HDTV satın alarak, otomatik olarak HD televizyon sahibi oluyorsunuz: Oturma odanız için HDTV satın aldığınızda tüm televizyon görüntülerinde HDTV kalitesine sahip olduğunuz anlamına gelmiyor. Kontrol etmeniz gereken iki konu var: aldığınız sinyalin türü ve bu sinyali televizyonuza nasıl geldiğidir.

Öncelikle, orijinal videonun yüksek çözünürlükte olduğundan emin olun. Bazı kanallar dijital yayın sunduklarını söylerler. Fakat, bu konuda uyanık olun. Bİrçok HDTV kanalı HDTV broadcast'e sahiptir. Ancak, aynı standart çözünürlükte gösteriyor. Blu-ray oynatıcılar aynı zamanda yüksek çözünürlüklü videolar sunuyor.

İkincisi, dijital sinyal gibi aldığiniz videoyu da kontrol edin. Bu blu-ray oynatıcılar için otomatiktir. Broadcast televizyon için bu dijital anten, dijital kablolu televizyon ya da dijital uydulu televizyon kullanma anlamına geliyor.

Son ekstra adım ise, DVI ya da HDMI gibi dijital bağlantı kullanmak. Eğer analog bağlantı kullanırsanız kalitedeki iyileşmeyi farkedebilir ya da farketmeyebilirsiniz.

4. Tüm düz panel televizyonlar HDTV'dir: HDTV sadece düz panel değildir. Düz panel televizyonlar ince-profil ekrana sahiptir ve birçok plazma ya da LCD televizyonda aynı şekildedir. Bu düz panel teknolojilerin her biri daha yüksek çözünürlüklü görüntü sağlıyor. Ancak, bu düz panellerin hepsinin HDTV olduğu anlamına gelmiyor. HDTV'lerde uygun ekran ölçüleri gerekiyor. Örneğin, Amerika 16/9 oranını kullanıyor.

5. DTV, HDTV'dir: Hiçbir zaman dijital göstergeli televizyonunuz ya da dijital kablonuz veya uydu televizyonunuz olmadıysa, muhtemelen hiçbir fark göremezsiniz. Fakat, DTV, HDTV ile aynı şey değildir. Dijital televizyon HDTV desteklerken, tüm kanallar yüksek çözünürlükte yayın yapmıyor ya da tüm programlar HD olarak üretilmiyor.