İsrail büyükelçisinden Tel -Aviv'e sert mesaj

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nden Tel Aviv'i şok eden rapor...

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Tel Aviv'e gönderdiği sert telgrafla, Erdoğan hakkındaki Dışişleri Bakanlığı raporunun “gerçeklerle bir ilgisi olmadığını” vurguladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın Başbakan Tayyip Erdoğan’ı “Yahudi karşıtlığını kırşkırtmakla suçlayan” raporu, Ankara’daki İsrail Büyükelçiliği’nde de rahatsızlık yarattı. Ankara’daki İsrail Büyükelçiliği, Tel Aviv’e sert bir telgraf göndererek raporun “gerçeklerle bir ilgisi olmadığını” belirtti. Haaretz’in “Büyükelçi krizinin ardından İsrailli diplomatlar Türkiye ile ilişkiler konusunda karşı karşıya” başlıklı haberine göre, büyükelçilik telgrafta Türk kurumlarının Yahudi karşıtı olmadığını, Erdoğan’ın konuşmalarında kullandığı ifadelerinin, Türkler tarafından Yahudi karşıtı olarak algılanmadığını belirtti. Haberde, Ankara Büyükelçiliği’nin, raporu kaleme alan ve bazıları daha önce büyükelçilikte çalışan dışişleri bakanlığına bağlı siyasi araştırma merkezi çalışanlarının kendisine danışmamasından da rahatsız olduğu kaydedildi.

KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞTI

Haaretz’de önceki gün içeriği açıklanan raporda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’un Türkiye Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a yönelik “aşağılayıcı tavrının”, “Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerde kırmızı çizgiyi aştığını gösterdiği” belirtilmişti.

Ankara Büyükelçiliği’nin, Türkiye ile ilişkilerin çok gergin olduğu bir dönemde raporun yaygın olarak dağıtılmasından, gizlilik derecesinin düşük olmasından rahatsızlık duyduğunu aktaran gazete şöyle devam etti: “Büyükelçilik, bakanlığın raporunun Türkiye’ye yönelik gerçeklerle ilgisi olmayan ciddi suçlamalar içerdiğini söylüyor. Örneğin, Türkiye’deki Yahudi karşıtlığı kavramının İsrail ve Avrupa’dakinden farklı olduğunu belirterek Erdoğan’ın, Yahudi karşıtlığını kışkırttığı iddiasına katılmıyor.

Büyükelçilik Türk kurumlarının Yahudi karşıtı olmadığını, Erdoğan’ın konuşmalarında kullandığı ve burada Yahudi karşıtı gibi değerlendirilen ifadelerinin Türklerce tam tersi şekilde algılandığını kaydetti. Büyükelçilik ayrıca, Erdoğan’ın geçmişte, İsrail’in barış sürecine yaklaşımını daha çok beğendiği dönemde İsrail ile yakın bağları olduğunu da söyledi.”