'Avatar' neden başarılı?
ntvmsnbc okuyucuları tüm zamanların en fazla izlenen filmini tartıştı...
İşte okuyucu notları :
azimet ahmet (öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:48
Fragmanın merak ve şaşırtıcı oluşu .3 boyutun parlak efeklerle birleşmiş olması . Ve sömürgeciliği konu almış olması :)
Ivan (Engizisyoncu) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:37
Reklam, pazarlama ve halkla ilişkiler elbette ki filmin başarısında çok önemlidir. Ancak nedenleri bunlarla sınırlamak, kaçamak bir cevapla yetinmek olacağı gibi benim de dahil olduğum izleyici kitlesine de haksızlık etmek anlamına gelir. Peki Avatar neden bu kadar başarılı oldu? Cevap izleyiciyi yani biz insanları nelerin harekete geçirdiğinde saklı. Günümüz dünyası, teknolojik gelişmeler ve yenilikler sayesinde artık imkansızın imkansız olmadığını anlar hale gelmiştir.
Ali D. (Müh.) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:33
İnsanları başka bir dünyaya götürmesi ve o dünyanın masal tadında, son derece kaliteli bir çalışma ile sunulması.
Doğan Çakmak (Proje Yöneticisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:25
çünkü soktates ve platon dan bu yana hatta daha öncesinde düşlenen ütopik yapıyı anlatıyor. günümüz dünyasında inançlı insanlar için cennet denebilecek bir ortam. bu yanında ütopik olmasının yanında heyecan verici bir çevreyede sahip olan gezegenin her açıdan seyirciyi büyülemesi başarı olarak belirtilebilir. bir de 3D izlendiyse eğer etkilenmemek elde değil. saygılarımla
Emre Karakuş (Mühendis) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:20
Tarihin en büyük reklam stratejisi ile lanse edildiği için bu kadar başarılı olduğunu düşünüyorum...
Kahraman S (Müzik) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:19
10 yılda yapılmış olması, daha 2 yıl öncesinden filmin tanıtımlarının yapılması, adıyla pekçok farklı kesimden kişileri kendine çekmesi (avatar bildiğiniz gibi çocuklar ve gençler arasında çok sevilen bir çizgi filmdir) ve çoğu insanın bunu o çizgi filmin filmi sanarak gitmesi, bugüne kadar çekilmiş en pahalı filmin nasıl birşey olduğunu görme merakı, 3 boyutlu oluşu. daha sayılabilir ancak çoğu insan sadece bu sebeplerden sadece birisine takılarak gitmiş olsa göreceğiniz gibi pekçok sebep var.
Turgut SARIKAYA (Mali Müşavir) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:04
Tüm bilimsel ve teknolojik gelişmelere rağmen insanoğlu doğası, doğayla uyumlu ve iç içe yaşamayı gerektirir. Biz kendi dünyamızı bu anlamıyla çok kötü kullandık. Şimdi bir film bize 600 yıl önceki bir zamanda neler yapmamız gerektiğini çarpıcı bir biçimde gösteriyor bize. Filmde insanoğlunun özgür ve doğayla uyumlu yaşamasına olan özlemimiz dile getiriliyor. Yaşanan gerçek bir aşk da cabası... Daha ne olsun!
murat atkafa (gazeteci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 16:03
Filmin başarısının nedeni filmdeki temanın özgürleşme, doğaya dönüş, çevreyi korumak gibi hepimizin "doğru" olduğunu bildiğimiz ama asla yapmak için adım atmayacağımız "şeyleri" anlatıyor olması. Bu "şeyler" bir film yolu ile yapılarak sistem için zararsız hale gelirken, bizlerin de kahramanla özdeşleştiğimiz için "yapmış" hissetmemize neden oluyor. Böylece büyük bir Hollywood prodüksüyonu bir anda muhalif görünüm kazanabiliyor.
Birhan Çalışkan (Müzisyen) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:58
Bilgisayar mühendisi servet bey'e soruyorum :)size göre bir filmin dünyanın en çok izlenen filmi olması,hasılat rekorları kırması için hangi kriterlere sahip olması gerekir.Kime göre neye göre diye bir sinema sektörü yok ;)sonuç ortada.filmin konusu klişe diyorsun, peki bu izlediğin senaryosu klişe olan kaçıncı fantstik film acaba öğrenebilir miyim :)Gerçekçilikten bahsediyorsan;James Cameron daha önceki filmi olan titanici hatırlatırımak isterim.
Mehmet Topçu (Yazılımcı) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:43
Bazı arkadaşlar yönetmenin tanınmış olmasına bağlamışlar ama katılmıyorum açıkçası. Steven Spielberg gibi çok tanınmış yönetmenler de var. Fakat filmin yönetmeni James Cameronın başarısı olarak görüyorum zira Avatar öncesi en çok izlenen film olan Titanicin de yönetmeni kendisi. Bu tesadüf olamaz.
Kadir Can Tüfekci (Öğrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:42
Filmin temasında yatan asıl konu bence küreselleşmeye yain küresel ısınma vs. bi atıf yapılmış gibiydi.bunu farkedemeyebilirsiniz ama insanın beynine usulca yerleştirmeyi başarmışlar.ayrıca sonunda sevgili olan insanın ve uzaylının yüzyüze görüşmesi de harika bi güzellik.kurgu bazen basit olsada çok güçlü.efektler mükemmel.zaten devamı gelicek filmin sonu öyle bitiyor.tebrik ediyorum..
Ö. Özgür Ercan (Bilgisayar Mühendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:42
. Sıradışı bir konusu olmamasına ragmen, konuyu cesitli tekniklerle ve detayları dusunerek islemesi . Yabancı bir kanalda yönetmenin kendi sözlü ifadesinden dinlediğim kadari ile, senaryoya ilk 1995 yilinda 80 sayfa ile adim atmış. 15 Yillik detayli bir calisma. .Yorumculardan birisinin bahsetdigi gibi, evet ismin öne cıkışı, markalasmak James Cameron. Fakat hakkinida yememek lazim. Terminatör, Titanic vs.. Şahsın beyin fırtınası estirip, büyük emekler harcadığı aşikar...
Onur Okan (Finans) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:40
3D, hayalgücü (yaratılan dunya,dil, ırk vs.) ve detaylar harika, harcanan zaman ve emek ortada... Cok guzel akıcı bir hikaye. Herkes klişe diyo birşey ogrenmisler tekrarlayıp duruyorlar sanki her sene boyle bir film geliyormus gibi. 3d olması dısında bir numarası yok diyorsanız filmi anlamamıssınız demektir.Film cok keyifli ve basit ama guzel mesajları da var.
ALİ GÜNAÇTI (MÜHENDİS) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:39
FİLM KONU OLARAK MÜKEMMELDİ .GÖRÜNTÜ VE HAYAL GÜCÜ TARİF EDİLMEZDİ. DOĞAYA OLAN SAYGI VE BUGÜNÜN İNSANLARININ PARAYA BAKIŞI -KYOTO PROTOKOLÜNÜ UYGULAMALARI -KISACA HERŞEYE BİR GÖNDERME VARDI.İKİ KEZ SEYRETTİM HER İKİ ARADADA İNSANLAR SEYRETTİKLERİNDEN OKADAR ETKİLENDİKİ BİR DAKİKA KİMSE YERİNDEN KALKMADI.TEŞEKKÜRLER AVATAR
EMRE EKİNCİ (BANKACI) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:34
ÇOK SAÇMA OLDUĞU İÇİN
batuhan aydoğan (ögrenci) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:33
bence filmin reklamını iyi yaptılar ve 3d izlenebilmeside bir avantaj.
Burak Güneş (Yazılım Mühendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:30
Filmi ilk 3D gözlük deneyimi ile izledim gerçekten hayran kaldım. Bazı 3d modeller kaplamalar daha tam olarak oturmsada yinede harkaydı, kurgu süperdi, amazing effektler 10 puan diyebilirim izlemek gerek bence bu filmin devamı olmalı...
Metin çorlu (Öğretmen) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:28
Bugüne kadar yapılmış tüm başarılı film türlerinden örnekleri(gizem,teknoloji,bilmkurgu,aksiyon,bambaşka bir doğa,çok değişik ve sevimli yaratıklar,duygusallık,aşk,mazlumluk ve madurluk,iyiler kötüler...)olağanüstü bir film tekniği ve harika bir kurguyla oluşturmuşlar.Daha bişey aramaya gerek yok bence.başlangıçta reklamının çok yapılması tabiki etkili.Ama filmine güveniyorsan bu da normal tabiki.Filmin en güzel yanı ABD'yi eleştirmesi(IRAK),en kötü yanıda ABD aksiyon filmleri gibi bitmesi.
Ahmet Yücel TÜRÜT (ÖĞRENCİ) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:28
Öncelikle film bir önceki gişe hasılatı lideri titanicin yönetmeni James Cameron bu ismi duyanlarla birlikte şirket ikinci hazır reklam aracı olan maliyeti öne sürdü ve insanlar çok emek sarf edildiyse iyi bi şeyler ortaya çıkmıştır düşüncesine kapılıp filmi izleme kararı aldılar.Yani mesele filmin maliyetinin yüksek olması insanları cezbedende bu..
servet özdemir (Bigisayar mühendisi) 27 Ocak 2010, Çarşamba 15:26
Avatar neden başarılı sorusu yalnış.Birkere şunu tartışmaya açmak lazım ..avatar kime göre ne kadar başarılı? Yönetmenin ve yapımcı ekibin seneler süren çalımaları sonucu ortaya çıkan filme bakın ve elinizi vicdanınıza koyun..görsellik dışında filmin konusunun klişeden öteye gidememesi mi avatarı bu denli başarılı yapıyor sizce?..bırakalım birileri film yapsın tabi gerçekten film..