Afganistan konferansı sona erdi

Londra'daki Afganistan konferansı sona erdi.

Londra'daki konferansın ardından yayınlanan sonuç bildirgesine göre belirlenen strateji askeri ve siyasi alanlarda uygulanacak. Stratejinin askeri açıdan amacı Afganistan'daki güvenliğin 5 yıl içinde tamamen Afgan güvenlik güçlerine teslim edilmesi. 2010'un ise bu hedeflere ulaşılması açısından belirleyici bir yıl olması bekleniyor. Bu maksatla Taliban'a karşı mücadele veren NATO ve ABD askeri güçleri, Afgan güvenlik güçlerinin sayısının artırılması ile görevlerini tamamlayacak. 104 bin civarında olan Afganistan ordusunun sayısı ise 2011 Ekim'e kadar 171 bine çıkarılacak. Plan, bu yılın sonlarına doğru en sakin bölgelerden başlanıp, Afgan güvenlik güçlerinin vilayet vilayet güvenliği ele alması şeklinde uygulanacak.

Belirlenen stratejinin siyasi kısmında ise düşük düzeyli Taliban militanlarını barışa ikna etmek için kurulacak özel fona konferansa katılan ülkelerden 140 milyon Dolar bağış yapılacak. Bununla da askeri açıdan uygulanacak planın kolaylaştırılması hedefleniyor.

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, İngiltere'nin ve zirveye katılanların planın arkasında olduğunu söyledi. Öte yandan toplantılarda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil etti.