Tariş işçileri de eyleme hazırlığında

Yaptıkları eylemlerle ülke gündemine oturan Tekel'cilerin ardından Tariş işçileri de eylem hazırlığına başladı.

Geçen yıl Şubat ayında üretime ara veren ve çalışanları 1 yıla yakın süredir kısa çalışma ödeneği alan Tariş İplik Dokuma Fabrikası işçileri, fabrikanın yeniden açılmayacağı gerekçesiyle eylem yapacak.

İzmir'de geçen yıl Şubat ayında üretime ara veren ve çalışanları 1 yıla yakın süredir kısa çalışma ödeneği alan Tariş İplik Dokuma Fabrikası işçileri, fabrikanın yeniden açılmayacağı gerekçesiyle eyleme hazırlanıyor. Daha önce “Avrupa’nın en büyük iplik fabrikası kapatılırsa sessiz sedasız gitmeyiz” diyen işçiler, ’Tariş halkındır, Tariş İplik’e sahip çık’ sloganıyla pamuk üreticisini de yanlarına alacaklarını bildirdi. İşçiler, fabrika ve Genel Müdürlüğün önünde basın açıklaması yapacak, dernek kuracak, her kapıyı çalarak dertlerini anlatacak.

Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) İzmir Şubesi, geçen pazartesi günü Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği yöneticileri ile görüşerek kısa çalışma ödeneğinin sona ereceği 1 Şubat 2010 tarihinden itibaren fabrikanın yeniden açılıp açılmayacağını sordu.

TEKSİF İzmir Şubesi Başkanı Faruk Aksoy, bu konuda olumlu yanıt alamadıklarını belirterek şunları söyledi: “Birlik yönetimi ile görüştük. Durumlarının iyi olmadığını, nakit para sıkıntısı yaşadıklarını söylediler. Çalışanlar olarak bugüne kadar her türlü özveriyi göstermemize rağmen maalesef işverenimizden, üyelerimiz ve fabrikamızın geleceğine dönük somut bir bilgiye ulaşamadık. Sendika olarak Salı günü eylem kararı aldık. 1 yıl geçmesine rağmen 1200 çalışanı ve 600 üyemizi bulunan Tariş İplik Fabrikası hala açılmadı.”

TEKEL İŞÇİSİ İÇİN KRİTİK GÜN


44 gündür eylemlerini sürdüren TEKEL işçileriyle ilgili çözüm için kritik gün bugün. İşçilerle ilgili bir çözüm bulunup bulunamayacağı bugün Başbakan Erdoğan’la saat 18.00’de yapılacak görüşmede belli olacak.

Görüşmede Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ile Türk-İş Mali Sekreteri Ergün Atalay bulunacak. Ancak Başbakan’ın, geçen hafta sonu tepki gösterdiği Tekgıda-İş Başkanı Mustafa Türkel görüşmeye katılmayacak. Erdoğan, geçtiğimiz hafta Türkel’in “genel grev”le ilgili sözlerini farklı değerlendirerek, büyük tepki göstermiş ve “Hükümeti devirirmiş... avcunu yalarsın, avcunu...” diye çıkışmıştı.