MHP'ye oy verenler kimler?

İşte araştırmadan çıkan ilginç sonuçlar:

Neşe Düzel ile Adil Gür'ün Taraf'taki söyleşisinin üçüncü bölümü yayınlandı.

Gür'ün şirketi A&G'nin yaptığı araştırmalara göre kim hangi partiye oy veriyor.. İşte araştırmadan çıkan ilginç sonuçlar:

AKP'YE ve CHP'YE KİM OY VERİYOR?

Ak Parti ağırlıklı olarak kentlerde ve kırda oy alıyor. Büyük şehirlerdeki oyu Türkiye ortalamasının altında kalıyor. AKP'ye oy veren kesim daha çok çalışan ve para kazanan 28-43 yaş grubundan oluşuyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe Ak Parti'nin oyları düşüyor.

CHP'nin oyları ise eğitim seviyesi yükseldikçe artıyor ve büyük şehirlerde CHP daha çok oy alıyor. AKP ve CHP'nin ikisinin seçmeni de kadın ağırlıklı... Her ikisi de yarıdan fazla oyu kadınlardan alıyor.

MHP'YE KİM OY VERİYOR?

MHP ağırlıklı olarak kentlerde ortaokul ve lise eğitimlilerden oy alıyor. MHP seçmeni çok erkek ağırlıklı. Dört seçmenin üçü erkek. Eğer MHP'nin her erkek seçmeni, annesine, kız kardeşine, eşine, sevgilisine oy verdirmeyi başarabilseydi MHP birinci parti olurdu.

Bir de şu var: Türkiye'de yetişen her iki gençten biri hayatının bir döneminde MHP'ye oy veriyor. Ama gençler anne baba olduklarında, iş güç sahibi olduklarında MHP'den uzaklaşıyorlar.

DTP'YE KİM OY VERİYOR?

En düşük eğitimli ve en düşük gelirli seçmen DTP seçmeni. Tabii ki aralarında zengin seçmenler var ama genelden söz ediyorum. Araştırmamızda ilginç sonuçlar var. Diyarbakır'da her iki kadından biri okuma yazma bilmiyor. 44 yaş üstündekilerde ise her 4 kadından 3'ünün okuma yazması yok. DTP seçmeninin tamamı açılıma evet diyor. Parti kapatıldığında bile seçmen açılımdan yanaydı. DTP'nin başkanlarından Emine Ayna 'açılım bitmiştir' dediğinde DTP seçmeninin yüzde 80'i açılımı destekliyordu.

PARTİLERİN KEMİKLEŞMİŞ OYLARI:

MHP:
Yüzde 8-9 DTP (BDP): Yüzde 5-6 SOL OYLAR: Yüzde 18-20 ama bu oyların tamamı CHP'nin değil. Diğer sol partiler arasında da paylaşılıyor.


MİLLİ GÖRÜŞ:
Yüzde 12-13.. Bu oy Ak Parti ve Saadet Partisi arasında paylaşılıyor.

AKP: Yüzde
5-6... Ak Parti iktidardan yararlanan, menfaat sağlayan bir kitle yarattı. Dün ayakkabı alacak parası olmayan adam bugün cipe biniyor. Onlar asla AKP'yi terk etmez.