Meclis sahildeki şezlongu görüşecek

Kıyı bölgelerde turizm işletmelerinin deniz kenarına şezlong ve şemsiye koyarak bir işgal gerçekleştirdiklerini belirten TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman konunun Meclis gündemine alınacağını söyledi.

Meclis sahildeki şezlongu görüşecek
Meclis sahildeki şezlongu görüşecek
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, kıyı bölgelerde turizm işletmelerinin deniz kenarına şezlong ve şemsiye koyarak bir işgal gerçekleştirdiklerini belirterek, "Anayasa'nın hükmü gereği burası şahısların mülkiyetine konu olamaz. Bütün mevzuata, Anayasa'ya, kanunlara rağmen bu işgaller özellikle yaz mevsiminde kıyılarda devam ediyor. Amacımız gerek yapılaşmanın, gerekse insanların denize rahat girip çıkmalarını, deniz kenarında dolaşmalarını engelleyen bu durumun ortadan kaldırılması" dedi.

TBMM Dilekçe Komisyonu Genel Kurulu, kamuoyuna şezlong savaşları olarak yansıyan ve sahil şeridindeki oteller ve tatil köyleri arasında zaman zaman gerilime yol açan tartışmaları ele almak üzere toplandı. Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki kıyılardan halkın kullanımının mevzuata aykırı olarak sınırlandırılmasına ilişkin şikâyet dilekçelerinin de ele alındığı toplantıya, turizm sektörünün temsilcileri de katıldı. Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Dilekçe Komisyonu Başkanı

Akman, basına şezlong savaşları olarak yansıyan bu şikâyetlerin nasıl çözüleceğinin sorulması üzerine bu konunun yıllardır, özellikle turizmin gelişmesinden bu yana Türkiye'nin ve başka ülkelerin gündeminde olduğunu hatırlattı. Zaman zaman sahil bölgelerinde hizmet veren çeşitli oteller ve turizm işletmecilerinin birbirleri aleyhine bu konuda davaları ve şikayetlerinin söz konusu olduğuna işaret eden Akman, bunun yanında Türkiye'nin bütün sahillerinde, bütün vatandaşların da tanık olduğu üzere işletmecilik yapan insanların, devletin hüküm ve tasarrufu altında olan denizin kıyı kenar çizgisini teşkil eden bölgede şezlonglar ve şemsiyeler koymak suretiyle bir işgal yaptıklarını, bunlar için vatandaştan belli kiralar, belli bedeller alındığını anlattı. Bununla ilgili olarak Dilekçe Komisyonu'na da gerek toplu, gerek ferdi anlamda çok çeşitli başvurular yapıldığını kaydeden Akman, bugün komisyon olarak bunu detaylı bir şekilde ilgili bütün taraflarla birlikte ele alacaklarını ifade etti. Bu konuda bir alt komisyon da kurabileceklerini söyleyen Akman, "Amacımız burada idarenin kendisine düşen görevi yerine getirmesi, vatandaşlarımızın şikayet ettiği doğrultuda orada insanların denizlerin kıyılarından faydalanmasına imkan verecek şekilde tedbirleri almasıdır. Anayasa'nın hükmü gereği burası şahısların mülkiyetine konu olamaz. Konuyla ilgili kıyı kanunu var ayrıca. Ama bütün mevzuata, Anayasa'ya, kanunlara rağmen bu işgaller özellikle yaz mevsiminde kıyılarda devam ediyor. Buna paralel olarak da bazen kıyı kenar çizgisi içinde yapılaşmalar da söz konusu. Bu yapılaşmalar da bazen kamu idarelerinin göz yumması neticesinde oralarda kalmaya devam ediyor. Bizim ele alacağımız konular bunların tamamı. Gerek yapılaşma, gerekse orada geçici olarak insanların denize rahat girip çıkmalarını, deniz kenarında dolaşmalarını engelleyen bu durumun ortadan kaldırılması" şeklinde konuştu.

'Şezlong savaşı olarak adlandırılan olay nedir?' sorusu üzerine Akman, zaman zaman 'şezlonglar benim müesseseme aittir, burada başkası bunu kullanamaz, ancak kirası karşılığında kullanabilir' şeklinde işletmeciler arasında tartışmalar yaşanabildiğini hatırlattı. Akman, zaman zaman da oradaki işletmecilerle o işletmede o an için konaklamayan, orada ikamet eden, sahile yakın yerlerde evi bulunan veya o bölgede tatil yapmak isteyenlerin karşı karşıya geldiği sorunların ortaya çıktığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Biz bu konuları ele alacağız. Biz konunun detaylarını görüşmeden karar verme durumunda değiliz, ama esas olan komisyonumuzun denetim vazifesidir. Anayasa'nın ve yasaların ihlal edildiği her yerde bu denetim vazifesini biz yerine getirmeye çalışırız. Bununla ilgili olarak kurumları uyarırız, bu kararımıza uymalarını isteriz. Uymadıkları takdirde konuyu Genel Kurul gündemine dahi taşıma imkanımız var. Oraya taşıdıktan sonra da zaten Meclis'in verdiği karar herkesi bağlar. Ama biz istiyoruz ki bizim tavsiye kararımızdan sonra bu konuda o bölgelerdeki gerek mahalli idareler, gerek mülki idareler gerekli tedbirleri almış olsunlar."

En çok şikâyetin hangi bölgelerden geldiği sorusu üzerine Akman, "Tamamından var. Samsun'dan Mersin'e kadar bütün sahil şeridiyle ilgili şikâyetler var. Doğaldır ki bu şikâyetler turizmin yoğun olduğu bölgelerde yoğunlaşıyor" dedi. Akman, sorunun temelinde şezlong ve şemsiyeler atmak suretiyle kıyıların işgal edilmesinin olduğunu ifade etti.