Mahkemenin 'Berivan Kararı'na itiraz

Batman'da 15 yaşındaki Berivan S.'nin, yasadışı gösteriye katılıp, slogan attığı gerekçesiyle yargılandığı davada 7 yıl 9 ay hapis cezasına Ceza avukatı Suna Çalışkan'dan eleştiri geldi.

Mahkemenin 'Berivan Kararı'na itiraz
Ceza avukatı Suna Çalışkan, Batman'da 15 yaşındaki Berivan S.'nin, yasadışı gösteriye katılıp, slogan attığı gerekçesiyle yargılandığı davada 7 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasını eleştirerek, "Karar verilirken acele edilmiş, eksik inceleme yapılmış. Çok hakkaniyetli bir karar olmadığını düşünüyorum. Bu tür kararların caydırıcı değil, daha tepkisel olacağını düşünüyorum" dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Suna Çalışkan, mahkemenin kararı aceleyle verdiğini söyledi. Çalışkan, "Verilen bu kararı çok acele verilmiş, eksik inceleme, eksik araştırma sonucu, belki de deliller yeterince araştırılmadan verilmiş bir karar olarak görüyorum. Ve çocukların yargılanması bakımından, Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir değerlendirme yapılmasını umut ediyorum. Biz dosyaya vakıf olmadığımız için, dosyadaki tüm deliller araştırıldı mı, bilirkişi incelemesi yapıldı mı, 15 yaşındaki bu çocuğa yeterli savunma hakkı verildi mi, delil indirimi hakkı verildi mi, yoksa eksik incelemeyle hemen ilk duruşmada böyle bir kararın verilmiş olmasını çok doğru bulmuyorum. Ayrıca 15 yaşındaki bir çocuğa yüklenen suçların da vasfına baktığımızda, bu suçlar çok ağır suçlar. Örgüte üye olmamakla birlikte, örgüt adına propaganda yapıyor olması" dedi.

15 yaşındaki bir çocuğun örgütle ne gibi bir bağı olabileceğinin iyi araştırılması gerektiğinin altını çizen Suna Çalışkan, "Bunlar mahkemece araştırılmış mıdır, bu araştırılma yapılmadan çocuğa yüklenen suçlarla ilgili tüm delillerle desteklenmeden verildiyse, bana göre şüphede kalmıştır. Eğer dosyada eksik deliller varsa, şüphede kalmıştır. Bizim Ceza Muhakemesi Kanun'umuzda da evrensel bir ilke vardır, şüpheden sanık yararlanır. Eğer şüphede kaldıysa, yeterli delillerle desteklenmediyse bu çocuğun beraat etmesi gerekirdi diye düşünüyorum. Biraz acele edilmiş gibi görülüyor. Zaten ileriki aşamalarda yapılacak incelemelerde, bir eksiklik varsa tespit edilecektir" diye konuştu.

Çalışkan, "Suçun karşılığı olarak verilen cezalar daha düşük olabilir miydi, yoksa suçun karşılığı olan cezalar üst sınırda mı tutulmuş?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Alt sınırdan verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Cezanın, örgüt adına propaganda yapmaktan dolayı verilen ceza ile gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefetten verilen ceza alt sınırdan verilmemiş. Ancak, yaş küçüklüğü nedeniyle bir indirim yapılmış. O da zaten yasaların tanıdığı bir indirimdi.

Çocukların yargılanması özel olarak düzenlenmiştir ama ceza belirlenirken, çocukların yaş durumları göz önüne alınarak, onların bu suçu işlemeye ne kadar ehil oldukları ona göre bir araştırma yapılıp, belki bir gruplandırma yapılarak ceza indirimine gidilmesi daha doğru olur diye düşünüyorum. Çok hakkaniyetli bir karar olmadığını düşünüyorum. Gelecekteki çocuklara da örnek olacak şekilde bu tür kararların caydırıcı değil, daha tepkisel olacağını düşünüyorum."