Japon ekonomisi batıyor mu?

Japonya'daki büyük şirketlerin bir bir batması Japon medyasını ayağa kaldırdı.

Japonya'da Asya'nın en büyük havayolu şirketi olan Japon Havayolları'nın ( JAL ) iflas etmesinin ardından, ülkedeki büyük şirketleri iflas korkusu sardı.

Ülkenin sanayisinin gün geçtikçe kan kaybetmesi ve ihracatların düşmesi sebebiyle 2009 yılında sanayi reklam gelirlerinde büyük düşüş yaşayan Japon gazeteleri hayatta kalmak için çareler arıyor.

Birçok gazete şirketi işlerini sürdürmek için yeni gelir kaynakları ve tasarruflar aramaya başlarken, ilk olarak harcamaların önemli bir kısmını kesen firmalar, çalışanları için de personel azaltımı ve erken emeklilik programları başlattı.

Yetkililer, kendi üretim tesisi bulunmayan ve gazete basımında taşeron firma kullanan, özelikle yerel gazetelerin, daha fazla dayanamayacağını, bu sebeple gazete bayilerinden daha ziyade elden okuyucuya dağıtımın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının gerekli olduğunu belirtiyor. Büyük gazete firmaları ise hem reklam gelirlerinin azalması hem de internet haberciliği sebebiyle okuyucu bulmakta zorlanıyor.

Böyle devam ettiği taktirde gazete şirketlerinin tamamının ücretli e-gazeteye geçmek zorunda kalacağı belirtiliyor. Buna örnek olarak ise Amerika'nın Wall Street Journal gazetesinin e-gazete sistemine geçtiği ve aylık 30 TL abone ücreti aldığı gösteriliyor.