Hemeroide dikkat hayat kurtarır

Uzmanlar halk arasında 'basur' olarak bilinen hemoroit hastalığının belirtilerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Hemeroide dikkat hayat kurtarır
Hemeroide dikkat hayat kurtarır
Halk arasında 'basur" olarak bilinen hemoroit hastalığı, Batı toplumlarında erişkin nüfusun yüzde 50'sinde hayatlarının herhangi bir döneminde görülüyor. Hastalığın seyrine göre çeşitli şekillerde tedavi edilebilen hemoroitin görülme sıklığı yaşla birlikte artabiliyor. Hemoroitin erken teşhisinin önemli olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, "Hemoroiti, kabızlık, ishal, gebelik ve doğum, hareketsiz yaşam, alkol alışkanlığı ve ata binmek, bisiklet sürmek gibi bazı spor etkinkinliklerinin tetiklediği biliniyor" diye konuştu.
KANAMA, KAŞINTI İLK BELİRTİLERDİR
Hemoroitin her belirtisinin dikkate alınmasını tavsiye eden Prof. Taşçı, "Makatta ele gelen şişlik, akıntı, makatta ıslaklık hissi, kaşıntı, makattan taze kırmızı renkli kanama hemoroitin belirtileridir" şeklinde konuştu. Hemoroit hastalığının ileri safhalarında sıkıntılarının artacağını belirten Prof.Taşçı "Bu nedenle her belirtiyi önemseyerek, doktora danışın" önerisinde bulundu.
BOL BOL SU iÇiN!
Hemoroiti önlemede beslenmenin önemine değinen Taşçı, şunları kaydetti: "Diyette bol lifli gıdalara ağırlık verilmesini ve günlük su alımının arttırılmasında fayda var"
KOLONOSKOPİK TETKİK ÖNERİYORUZ
Bu şikâyetlerle hekime başvuran hastanın sıkıntıları dinlendikten sonra yapılan muayenenin özellikle genç hastalarda tanı için yeterli olduğunu ifade eden Prof. Taşçı, "40 yaş ve üstünde kabızlık şikayetiyle gelenlerde yapılan muayenenin ardından hemoroit saptanırsa kişiye kolonoskopik tetkik öneriyoruz. Her zaman altta yatan bir kalın bağırsak tümörü olup olmadığını araştırıyoruz. Unutulmamalıdır ki, hemoroit tek başına kalın bağırsak kanserinin belirtisi olabilir" diye konuştu.
AMELİYAT ŞART MI?
Hemoroitin kendi içinde derecelendirildiğini belirten Prof. Taşçı, "Birinci derecede, kanama en önemli şikayettir. Genelde rektoskopi sırasında saptanır. 2. derecede kanamanın yanında kaşıntı da görülüyor. Kanama, kaşıntı ve makatta ıslaklık hissi şikâyetlerinin bir arada bulunması ise 3. derece hemoroit grubuna giriyor" dedi. Bu belirtilerin üstüne kişide ağrı da varsa hemoroitin 4. derecede olduğunu aktaran Prof. Taşçı, günümüzde hemoroitin başarıyla tedavi edildiğini belirtti. Taşçı, ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda girişimsel yöntemlere başvurduklarının da altını çizdi.